IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпусна 90 млн. лева допълнително за тол системата

С парите ще се финансира дейността на специализираното звено „Национално тол управление“

15:04 | 31.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89,9 млн. лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за финансиране на дейността на специализирано звено „Национално тол управление“ /НТУ/ в Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за 2019 г., съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата ще бъдат използвани за обезпечаване на дейностите на специализираното звено НТУ в АПИ през 2019 г., което изпълнява всички функции по събирането на пътни такси, по опериране на Електронната система за събиране на пътни такси, администриране събирането им и осъществяване на контрол и надзор върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояни. 

Таксуването на пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона с тол такса ще се прилага след обнародване на решение на правителството, но не по-късно от 1 март догодина. Това реши парламентът, като отложи търговската експлоатация на тол системата с приетите на второ четене промени в Закона за пътищата.

Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка. Максималната дневна такса за ползване на пътната инфраструктура от тежкотоварни автомобили е 12 евро.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още