IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите ще протестират въпреки обрата за болничните

Крайно време е българското правителство да разбере, че не може да се подиграва с хората и да си прави експерименти, посочват от стачните комитети

12:34 | 19.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двете синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“, ще протестират в края на месеца, дори и ако предложението от 1 януари 2020 г. първият ден от болничните да бъде за сметка на работника, не бъде внесено официално. Това обявиха пред журналисти председателите на националните стачни комитети на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ Любка Георгиева и Тодор Капитанов, предава БТА.

Те посочиха, че вече организират общ стачен комитет. Структурите са в готовност за национални протестни действия. По думите им, крайно време е българското правителство да разбере, че не може да си играе с нервите на българските граждани, не може да се подиграва с хората и да си прави експерименти. 

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че предложението първият ден от болничните да не се плаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Премиерът каза, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията.

"Не можем да оставим 2 милиона българи да работят максимално, а другите покрай тях да се измъкват", е казал Бойко Борисов по въпроса за болничните листове. 

Предложението дойде след заседание на Коалиционния съвет миналата седмица с мотива, че така ще се пресекат злоупотребите. 

Ден по-късно управляващите направиха уточнението, че промяната няма да засегне болнични за гледане на дете и при трудова злополука. Конкретни текстове за законови промени обаче досега не са представени.

Междувременно синдикатите обявихa, че се обединяват в подготовката за протести и стачки, а учители заплашиха, че ще спрат да влизат в час.

Синдикатите няма да отменят този протест, за да покажат и на работодателите, тези, които по думите на вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис, са инициирали цялата тази какафония, че българският работник не работи само в държавни дружества и когато се засягат права на работниците, частният сектор също ще излезе да се защити. 

"През всичките тези години ние много пъти сме вярвали на думи, а в следващия момент се оказва, че за пореден път са ни подхвърляли някаква идейка, този път сме решили, че ще продължим с нашата подготовка и ще направим национален протест", заяви Любка Георгиева. Тя посочи, че вече втора седмица нервите на българските граждани са опънати до краен предел. "Ще направим този протест, за да им кажем, че повече не бива да си правят експерименти с хората на България, не бива да наричат мошеници и измамници тези, които най-много допринасят за повишаването на БВП", заяви Георгиева. 

Синдикалистите вече са направили общ стачен комитет и са в готовност за национални протестни действия. "Да се надяваме, че тези, които трябва да чуят нашите решения, ще имат уши и ще ни чуят", заяви Георгиева.

На днешното заседание на националните стачни комитети са обсъдени всички нерешени проблеми, натрупани през последните години и поставяни на българските правителства отдавна, не само този с болничните, каза Любка Георгиева.

След резултатите от срещата на лидерите на синдикатите с премиера и от очаквания спешен Национален съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат набелязани конкретни действия. Синдикатите очакват от двете срещи гаранции, че предложението за неплащане на първия ден от болничните, ще бъде отменено, каза Тодор Капитанов.

Синдикалистите обаче уточниха, че на този етап още не е определено дали и кога ще има среща с премиера, официално нищо не се знае. Не е определена и датата за евентуален НСТС. 

Капитанов съобщи, че са изготвени позиции от всички структури на КНСБ и КТ "Подкрепа", които ще бъдат изпратени до премиера и до Народното събрание. 

В отговор на въпрос как коментира думите на премиера, че синдикатите са във възторг, че минималната пенсия ще стане 250 лева, Любка Георгиева попита вижда ли се такъв възторг, изписан по лицата им. Тя посочи, че иска от премиера план-сметка как с 250 лева за месец български пенсионер може да изкара безпроблемно, така че да дочака и следващите 250 лева. По думите й синдикатите приветстват, когато се правят стъпки за повишаване на доходите - на пенсионери, на учители, но за тях това не е достатъчно. Има сектори, към които никой не поглежда, каза Георгиева и даде пример със социалните работници, които готвят стачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още