Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След пет години сивата икономика в България ще спадне до 13%, колкото е в ЕС

Ускорява се динамиката, с която стойността на индекса за изсветляване на икономиката расте в последните три години, отчитат в АИКБ

След пет години сивата икономика в България ще спадне до 13%, колкото е в ЕС

Снимка: Pixabay

Сивата икономика изсветлява все по-бързо. Намалението през 2016 и 2017 г. е с 2,5-3 процентни пункта, докато през предишните години намалението беше с 1-1,5 пр. п., коментира проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, който изчислява композитния индекс "Икономика на светло", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През миналата година индексът спада с 3,07 на сто и показва, че сивият сектор представлява 25,22% от българската икономика при дял от 28,29% през 2016 г.

Тенденции

Според проф. Петранов не може да се сложи знак на равенство между дела на сивата икономика и произведения БВП – дадените проценти означават сиви практики и честота на явлението.

Председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев обаче заяви, че „с достатъчна точност може да се твърди, че делът на сивия сектор у нас е 25%".

“Ако се запази тенденцията от периода 2010-2017 г. след една петилетка делът на сивия сектор в България ще достигне 13%. През 2022 г. композитният индекс "Икономика на светло" ще стигне до 87 пункта, което значи, че приблизително около 13% от БВП ще остават в сивата икономика”, прогнозира проф. Петранов.

Той допълни, че в момента приблизително толкова е делът на сивия сектор в Европейския съюз – между 13 и 15%.

“Ако вървим с тези темпове, ще се изравним със средното състояние в ЕС такова, каквото е в момента”, посочи ученият и обясни, че това е цел, която правителството, неправителственият сектор и социалните партньори, ако могат да постигнат, ще даде много добри резултати за българската икономика.

Той е на мнение, че придвижването на България към еврозоната ще доведе до изсветляване на икономиката.

Още по темата
Лоши практики

„Съществуват лоши практики в секторите туризъм, строителство, селско стопанство, търговия, услуги, където са отчетени значими стойности на сивия сектор за разлика от машиностроенето, енергетиката, електроника, електротехника и металургия"”, отчете Васил Велев.

Той посочи, че неизрядни компании се възползват от некоректни търговски практики и нелоялно се конкурират с добросъвестните производители с неплащане на ДДС и възнаграждения в „плик“ за работниците, заради което не плащат оисигуровки и данъци върху доходите на заетите лица.

Велев напомни, че през 2010 г., когато започва изследването, делът на сивата икономика, измерена по този начин, е бил 35%.

“Колкото е по-голямо предприятието, толкова е по-малка вероятността за сиви практики. Същото важи и за доходите – колкото един сектор е по-рентабилен и е с високи възнаграждения, по-рядко се срещат сиви практики”, коментира председателят на работодателската органзация.

Васил Велев обаче предупреди, че административно определяните минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове позволяват на нискоквалифицираните работници да минават в сивия сектор.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
1
 
10
kalendar до: thehappyroger
преди 7 месеца
че да ти кажа, че бая има. Аз съм пример.
4
 
6
 
9
преди 7 месеца
Ест. тези които се накрадоха си се накрадоха и си накупиха имотчета по чужбина на гърба на данъкоплатеца, вие се чудите защо са ниски пенсиите, защо МВР купува камери за 60 000 лв едната, защо се лепи безплатно евтин стиропор на тройна цена и т.н., примерите са безкрайни, от 3 млн минимум един се краде. Сигурно и те са намислили с ромската класа, която ще е основната средна на кочината, да не живеят в недалечното бъдеще.
4
 
7
 
8
преди 7 месеца
Да не кажете после, че не съм ви казал, в момента страната въобще не се развива, даже напротив, напълно буквално се надува едно балочне, което ще изгърми мн грозно и след това няма да е приятно за никой.
4
 
3
 
7
преди 7 месеца
Въпросът е риторичен.
3
 
7
 
6
преди 7 месеца
Колко от вас, смешници, които сте се събрали тук сте инвестирали собствени средства в частен бизнес в разграбената отвсякъде свинска ***, в която на мн места тока в 21 век, ЕС, все още спира всеки ден от над 20 години и няма един нормален път като хората, докато не остават и мн свестни хора, които да наемеш за работници?

Още от Икономика и политика
Парламентът гласува окончателно либерализацията на железопътния транспорт