IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ремонтът на трамвайното трасе от Съдебната палата до кв. Княжево в София

Цената на строителните дейности е 40,5 млн. лева, продължителността ще е около 2 години

11:19 | 10.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

От днес започва ремонта на трамвайното трасе от Съдебната палата до кв. „Княжево“ в София, по което се движи най-натоварената линия - №5, съобщават от пресслужбата на Столичната община.

Строителните дейности ще се осъществяват на два етапа.

Първият етап от ремонта обхваща трасето по бул. „Македония“ към пл. „Руски паметник“ и оттам до трамвайното ухо „Бъкстон“.

Вторият етап от ремонта е от трамвайното ухо „Бъкстон“ до трамвайното ухо „Княжево“.

Ремонтът ще продължи общо около две години, като за всеки етап се предвижда да приключи за около година. Това означава, че обновеното трасе може да бъде готово около пролетта на 2023 г.

Предвижда се релсовият път да остане в центъра на обособеното трасе на бул. „Македония“, като ще бъде с тревно покритие, за да се създаде „зелен трамвай“ и линеен парк с пешеходни пространства, велоалея, места за отдих.

Ремонтът предвижда подмяна на железния релсов път, и контактно-кабелната мрежа. Ще се изграждат нови перони на спирките с навеси, предвижда се монтиране и на видеонаблюдение. По ул. „Алабин“ ще се ремонтира и пътното платно.

За времето на ремонта ще се движат заместващи автобусни линии. Въвеждат се и някои промени в движението и паркирането в района, както и маршрутът на трамвайната линия №4.

Ремонтът ще се прави от ВДХ (Водстрой 98). Цената е 40,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още