IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на биткойна натежаха върху резултатите на Block

Мярката за общото количество обработени плащания чрез продуктите на компанията не отговори на очакванията

10:41 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Cash App - един от продуктите на компанията.&nbsp;Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Cash App - един от продуктите на компанията. Снимка: Bloomberg LP

Фирмата за дигитални плащания на Джак Дорси Block Inc. отчете по-слаби от очакваното брутни обеми на плащания – мярка за общото количество обработени плащания чрез продуктите на Block, съобщава Bloomberg. Акциите на компанията поевтиняха с над 7% в следборсовата търговия.

Block, която преди това се наричаше Square, отчете трансакции на стойност 52,5 млрд. долара, което е под прогнозираните 53,47 млрд. долара.

Брутната печалба за тримесечието (печалбата преди разходи като маркетинг и разработка на продукти) възлиза на 1,47 млрд. долара, което е в съответствие с очакванията на анализаторите. Cash App, приложението за изпращане на пари и покупка на акции и биткойни, е допринесло за приблизително 48% от тази брутна печалба. Услугата има 47 млн. активни потребители, което е повишение от 45 млн. през първото тримесечие.

Приходите се оказаха по-добри от очакваното, но пак се свиват през тримесечието отчасти заради понижение в свързаните с биткойна трансакции през Cash App. Приходите, събрани чрез биткойн трансакции, са в размер на 1,79 млрд. долара, което е спад от 34%. Приходите и от Cash App са намалели с 21% в резултат, въпреки че продажбите биха отчели ръст, ако свързаните с биткойна приходи бъдат изключени, коментира главният финансов директор Амрита Ахуджа.

Компанията предупреди, че приходите от биткойн са лоша мярка за здравето на бизнеса, като се има предвид бурното движение на цените. Те също така не са и голям двигател на печалбата – брутната печалба от продажби на биткойн е едва около 2% от приходите от биткойн.

Дорси превърна биткойна в ключов приоритет на компанията и по-рано Block купи монети за над 200 млн. долара, за да поддържа баланса си. Цената на дигиталната валута обаче се понижи с над 50% от началото на годината, което накара Block да отчете 36 млн. долара загуба от обезценка на биткойни през второто тримесечие.

Във вторник друга компания с голям залог на биткойна – MicroStrategy Inc., отчете загуба от обезценка в размер на 917,8 млн. долара заради изтриването на голяма част от стойността на монетите, които притежава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още