Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Сделката за Нова телевизия пропада

КЗК забрани продажбата на "Нова Броудкастинг груп"

Сделката за Нова телевизия пропада

Снимка: Nova TV

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на "Нова Броудкастинг груп", става ясно от публикувано днес решение на сайта на регулатора.

През февруари тази година беше анонасирано, че шведската Modern Times Group (MTG) продава своето 95%-но акционерно участие в българската "Нова броудкастинг груп" на инвестиционната компания PPF Group, управлявана от чешкия милиардер Петр Келнер.

КЗК забрани придобиването на контрол от страна на холандската ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В върху дейността на „Нова Броудкастинг Груп” АД, и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД, пише в решението.

При анализа на нотифицираната сделка Комисията отчита водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда на горепосочените пазари, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрациятана пазара на онлайн търговия.

Предвид характеристиките на всеки един от съответните пазари в медийния сектор е установено, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж.

От регулатора посочват в аргументите си, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Така участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори.

Създават се предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари, смятат от КЗК. Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро. 

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
36
 
7
ivs до: Varfor
преди 3 години
Същото. Тука големи интереси и пари играят.
0
 
34
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
Днес КЗК и на Генкеното Енерго са рязнали жицатаhttps://***.vesti.bg/bulgaria/kzk-zabrani-na-inerkom-da-pridobie-chez-bylgariia-6084640Събудиха се и си заработиха ляба
0
 
36
 
5
abdul до: meto76
преди 3 години
Няма профилна снимка
Така така, чехите се опитаха, бойко се опита да замаже, нашите порязаха цялата сделка.Очаква се плащане на комисионните и гаранциите до тук или следващ ритник.Чува се проблеми имало и в КЕВР. Май пак ще го удря високото напрежение нашия убавец.
0
 
42
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Явно договорката на Бойко с чешкия премиер ние вие даваме НОВА ТВ, а вие ни давате ЧЕЗ се разпадна с гръм и трясък.
2
 
48
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ами не е виден и успял български политик, няма как, няма да придобива медии.

Още от Медии
Секс, лъжи и мълниеносно изгонване