IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Сирма поевтиняха с 18% от неуспешното увеличение на капитала

Не беше официално обявено колко пари не са достигнали за успех до минимума от 19,8 млн. лв., но високият праг провали операцията

10:58 | 12.04.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Сирма поевтиняха с 18% от  неуспешното увеличение на капитала

Акциите на „Сирма груп холдинг“ АД поевтиняха с 18% след неуспеха на увеличението на капитала от 0,85 лв. за акция на 19 февруари (когато беше обявен) и цената на затваряне от вчера от 0,70 лв. за ценна книга. Това е и минималната цена в цялата борсова история на дружеството, започнала с първично публично предлагане при цена от 1,2 лв. за ценна книга в края на 2015 г. Спадът спрямо тогавашната цена е с 42%.

Вероятно поуката за всички мениджъри на публични компании е да не си поставят твърде високи пазарни цели. „Сирма груп холдинг“ АД заложи минимум за успех на увеличението на капитала от 19,8 млн. лв. при емисионна цена от 1 лв., при положение, че пазарната цена тогава беше около 0,8-0,9 лв. за ценна книга. Увеличението при цена над пазарната беше само по себе си беше твърде амбициозно.

Още по-амбициозен бе високият минимум за успех от поне 19,8 млн. лв. Максимумът за успешно увеличение на капитала беше 39,57 млн. лв., а минимумът - 50% от сумата.

В миналото публичните дружества у нас залагаха значително по-ниски нива за успех, включително и за една акция. Официално не бе обявено колко лева не са достигнали до записването на заветните 19,8 млн. лв. при „Сирма груп холдинг“ АД, но в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg се споменава числото 5 млн. лв., което е само ¼ от минимума. Тоест „Сирма“ е пропуснала почти 15 млн. лв. да се влеят в сметките ѝ. Отправихме въпроси към мениджмънта на компанията в началото на седмицата, но и до този момент не сме получили отговори.

Специфичен детайл при „Сирма груп холдинг“ АД е липсата на мажоритарен акционер. Основните акционери към 31 декември 2018 г. са Георги Маринов с 8,88%, Цветан Алексиев с 8,2%, Чавдар Димитров с 8%, Веселин Киров със 7,92%, Огнян Чернокожев с 6,3%, Атанас Киряков с 4,86% и стотици други с по-малко акции. В тази ситуация провалът на целите усилия по увеличението може да нанесе тежък удар върху спойката между многото акционери.

В темата за дружеството в Коментари на Investor.bg се изказа предположение, че именно някой от вътрешните акционери е започнал да продава, като се визира, че името му започва с „М“.

В последните 2 години "Сирма груп холдинг" АД заложи на инвестиции на база кредити от банки. Така например към края на 2016 г. дружеството отчете 3,7 млн. лв. задължения към банки и небанкови финансови институции, които достигат 18,6 млн. лв. в края на 2018 г. Това е увеличение с почти 15 млн. лв.

За същия двугодишен период нетекущите активи се увеличиха с 16,4 млн. лв. до 117,8 млн. лв., а общите активи нараснаха с 26,3 млн. лв. до 146 млн. лв.

Основно се увеличи перото „Продукти от развойна дейност“, като ръстът възлезе на 24 млн. лв. за двете години до 66 млн. лв. Може да се каже, че привлечените банкови кредити са използвани за развитие на продукти.

Спадът в цената на акциите след провала на увеличението показва колко важно е правилното планиране на стъпките и колко последствия може да има една-единствена стъпка накриво.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 5 години
не го намирам, бихте ли ми посочили дата и час на съобщението в x3news?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
"Не беше официално обявено колко пари не са достигнали"? - Напротив.Информацията за събрани 15 милиона и недостиг на 5 милиона за успех е от X3 news. По-официално от това няма къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
FNM
преди 5 години
Доста аматьорска история се получи. Мениджмънтът трябва сериозно да се замисли кой им управлява финансите и кой ги съветва в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още