IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсово чудо! Акциите на "Елтос" поскъпват със 190% при загуба от 10 млн. лева

За годината обаче има спад с 58%, което показва, че последното поскъпване може да е „подскокът на умрялата котка“

16:04 | 06.02.19 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: sparkygroup.com</em></p>

Снимка: sparkygroup.com

Борсово чудо, “подскокът на умрялата котка” или „теория за чистите акции на д-р Каро“. Един от трите феномена се крие зад поскъпването на акциите на „Спарки Елтос“ АД със 190% за месец до 0,116 лв. при загуба от 9,8 млн. лв. за 2018 г.

За да разберем за кое от трите явления става дума, трябва да разясним, че загубата на ловешкото дружество леко намалява спрямо 10,2 млн. лв. за 2017 г.. То губи почти лев за всеки лев продажба на продукция в размер на 14,2 млн. лв. за 2018 г., а загубата му в последните години е за 45,5 млн. лв.

Също е важно да поясним, че борсово чудо е налице, когато акциите поскъпват рязко без видима причина.

„Подскокът на умрялата котка“ е термин от английския „dead cat bounce“ и се описва с „временно възстановяване на цените на акциите след значителен спад, причинен от покупката на спекуланти, за да покрият позициите си". Това също е налице в случая със "Спарки Елтос“, защото въпреки мощния ръст от 190% за последния месец той е нищо пред предшествалия го спад и общото понижение за последните 12 месеца е с 58% - или близо 2/3.

„Теория за чистите акции на д-р Каро“ пък е обяснена сериозно в тема в Коментари на Investor.bg “CLEANIX - индексът на чистите акции”.

Тази теория най-общо гласи, че дадени акции са изключително волатилни, защото стойността им много трудно може да бъде определена. Тоест, тези акции са чисти от фундамент и спокойно могат да бъдат търгувани без някакви активи, продажби и печалби да пречат за движенията им.

Текущата пазарна капитализация на „Спарки Елтос“ АД е 1,94 млн. лв. при цената от 0,116 лв. Основната част от тези 1,94 млн. лв. са интересът на основния акционер „Спарки Груп“. Далеч по-голям обаче е интересът на банките кредиторки, възлизащ на 84 млн. лв. към 31 декември 2018 г. при 81,7 млн. лв. година по-рано.

Собственият капитал на „Спарки Елтос“ към 31 декемви 2018 г. е 25,3 млн. лв. според счетоводителите на дружеството. Основните активи са материални запаси за 39,6 млн. лв., взамания за 30 млн. лв. и земи /терени/ за 30 млн. лв. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
ПИЧ
преди 5 години
Натрупана загуба от 45 млн.лв кумулативно, абе кой финансира подобна загуба, последно знам че ДСК е един от кредиторите, но има и други /информацията ми е от поне година и половина/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Както винаги - очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
vzhekoff
преди 5 години
Чист риболов !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
THE TRADER
преди 5 години
При текуща пазарна капитализация от 1,94 млн. лв. при цена от 0,116 лв. и собствен капитал към 31 декемви 2018 г. от 25,3 млн. лв. има още доста мегдан за котката да скача! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
Императорът
преди 5 години
Хубу де, аз може да съм теоретически *** - ама не разбирам: ако някоя акция няма фундамент КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ ТЪРГУВАТЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Грую Груев
преди 5 години
Марияне, лека корекция - Каро е скормен, за да го отбележи, но в нашите среди е известен като ПРОФЕСОР Каро, а не д-р Каро :) Да си имаме уважението все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
vzhekoff
преди 5 години
Професоре, чест и почитания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Karo
преди 5 години
Благодаря за признанието. Ето че нещата се повтарят, конюнктурата много започна да прилича на тази от 2009-2010г., но този път без да е имало голям скок и ръст преди това. Така че нека да не гледаме активите, нито какви решения се вземат на ОС, а просто да си търгуваме изчистените акции, необременени от активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още