Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

България излиза на европейския енергиен пазар на 11 май

Интегрираният европейски пазар ще даде по-голяма ефективност на търговията и използването на ресурсите

България излиза на европейския енергиен пазар на 11 май

Снимка: Investor.bg

Българската независима енергийна борса (БНЕБ), местните производители, потребители и търговци ще могат да се присъединят към общия енергиен пазар на ЕС в сегмента "Ден напред" на 11 май. Това съобщават от енергийната борса, която е част от активите на Българската фондова борса (БФБ).

В началото на май се предвижда да бъде завършено обединението на енергийните борси на България и Гърция, което ще даде достъпа на страната ни до общия европейски пазар.

Още по темата

"Най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС се очаква да бъде напълно завършено до края на годината", коментира изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов. Тогава ще приключи обединението на пазарите на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, а след това ще бъде направена и връзката между България и Румъния.

Интегрираният европейски пазар в сегмента "Ден напред" увеличава общата ефективност на търговията, като насърчава ефективна конкуренция, увеличава ликвидността и дава възможност за по-ефективно използване на ресурсите за производство в цяла Европа, коментират от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в съобщение.

Решението за обединението на пазара между България и Гърция беше взето на 1 март 2020 година като част от обединението на италианските граници. Предстоят тестове на системата в периода между 16 март и 30 април. Очаква се първите сделки да бъдат сключени на 11 май, а първите доставки да бъдат реализирани ден по-късно - на 12 май.

ЕСО, в качеството си на преносен оператор за българската пазарна зона, и БНЕБ, в качеството си на номиниран оператор на пазарите на електроенергия за България, вече оперират българския пазар в изолиран режим, но в пълно съответствие с процедурите на Междурегионалното свързване на пазарите, като използват активите на ценовото свързване на регионите (PCR) от януари 2016 г.

По време на онлайн церемония, с която отбелязаха 5-тата годишнина от съществуването си, от БНЕБ уточниха, че сред големите предизвикателства за 2021 г. са пазарните обединения със съседните държави.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
0
 
6
zelka007 до: doba
преди 4 месеца
то токък за домакинствата може и без пари да е ... направят ДДС-то 35% ... ама на всичко ... вдигнат акцизите в/у цигарите , алкохолът и горивата двойно още ... :)))реалните цени докъде и докога мислиш може да се крият чрез косвени данъци ... ?! у нас и без това токът за домакинства е подтискана административно цена ... имаш ли представа каква сума е 4млрд лв ... ?! ... това са по 1820лв на всеки работещ човек в БГ(2,2млн са работещите) ... типичен пример е венецуела ... горивото струва 1 цент литъра и го нема ... :)))
1
 
3
 
5
преди 4 месеца
Зелков,Да видим докъде ще я докараме след т.н. 'излизане на европейския енергиен пазар'...'пак гледай цената' - народът по цени плаща, не знам как е при теб?..
2
 
1
 
4
zelka007 до: doba
преди 4 месеца
тъй е ... НЕК има натрупани 4млрд дългове ... пак гледай цената ... :)))
0
 
3
 
3
преди 4 месеца
Зелков,Аз гледам крайната цена, в момента е към 0,25лв/кВч дневна.Да видим колко ще е след т.н. излизане на европейския енергиен пазар.
1
 
2
 
2
zelka007 до: doba
преди 4 месеца
увеличение на косвените данъци или реално заплащане на стойност ... ?!

Още от Новини и анализи
Оборотът на БФБ International достигна 150 хил. лв. за половин месец