Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Как със 7 лв. можеше да се провали увеличение на капитала за 36,4 млн. лв.

Увеличението на капитала на "Браво Пропърти Фонд АДСИЦ" бе успешно, но можеше да приключи тъжно

Как със 7 лв. можеше да се провали увеличение на капитала за 36,4 млн. лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Увеличението на капитала на "Браво Пропърти Фонд" АДСИЦ приключи успешно със записването на 36 050 000 акции за общо 36 050 000 лв., съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg. Така капиталът на дружеството е закръглен на 36,7 млн. лв., разпределен в толкова акции. От дружеството съобщиха, че по време на подписката не са установени затруднения, спорове или пречки при търговията с правата и/или записването на нови акции.

Именно приключилата процедура ни позволява да опишем каква беда можеше да стане със само 7,14 лв. Причината за нашия анализ е желанието ни да попречим това да се случи в бъдеще.

Максимумът за успех на емисията беше записването на 36,4 млн. лв. (и същия брой акции, защото емисионната цена на 1 акция е 1 лв.), а минимумът - само 36 млн. лв., или разлика от 400 000 лв.

Дяволът, както често казват мъдрите, е в детайла. А този детайл в случая гласи, че 56 нови акции се записват с 1 право, което на борсата се търгуваше по 0,001 лв. Иначе казано - за да се купят 400 001 акции е нужно да се купят само 7 143 права за символичната сума от... 7,14 лв.

Така се създаваха условия някой изнудвач да вложи въпросните 7,14 лв. и търси голяма печалба, за да не провали скъпото увеличение на капитала. Общите разходи по него възлизат на 376 782 лв. при пълен успех на увеличението, от които 364 хил. лв. са за посредника по увеличението "Уникредит Булбанк" АД.

Щеше да има и непреки разходи, като например нуждата от нова процедура и забавяне в покупката на офис сградата до Цариградско шосе в София.

Вероятно организаторите на увеличението са внимавали на кого продават правата, за да не попаднат в недобросъвестни ръце. Всички права са били собственост на учредителите на фонда (с предишен капитал само 650 000 лв.). Но на борсата се сключиха 40 сделки с правата на цени основно от 0,001 лв. и 0,002 лв. и при аукционите за волатилност някой недобросъвестен можеше да купи 7 143 права.

По подобен начин се провали увеличението на капитала на "Сирма Груп холдинг" АД, след като беше заложен твърде висок минимум за успех от около 19,8 млн. лв.  Така „Сирма груп холдинг“ пропусна възможността да привлече милиони и остана с разходите за процедурата в размер на 42 143 хил. лв., включително 40 000 лв. възнаграждение на инвестиционния посредник.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Целта му е да обърне внимание на проблемът с твърде високите минимални размери за успех на увеличенията и да предотврати проблеми за компаниите.

Авторът на статията е записал акции в увеличението на капитала на "Браво Пропърти Фонд" АДСИЦ.

 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
wtf! Кви са тия витиевати регулации... права-мрава... плодородна почва за измамни практики...

Още от Новини и анализи
Почти целият оборот на БФБ дойде от две сделки с книжата на „235 Холдингс“