Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX се стабилизира в унисон с чуждите пазари

Основният борсов измерител отчете повишение от 0,41% до 696,71 пункта

SOFIX се стабилизира в унисон с чуждите пазари

Снимка: Архив Ройтерс

SOFIX се стабилизира след миналата волатилна седмица (с дневен спад от 3,57% във вторник, 6 февруари 2018 г.) и днес се повиши леко с 0,41% до 696,71 пункта.

Основният борсов измерител се запазва на нива между 690 и 700 пункта за трета поредна борсова сесия в унисон с лекото възстановяване на чуждите пазари. Последното показва, че родният капиталов пазар не е изолиран от света.

Оборотът днес възлезе на 2,44 млн. лв. в 260 сделки. Най-голяма бе търговията с Рой Пропърти Фънд АДСИЦ с 625 хил. лв., следвано от Химимпорт АД с 486 хил. лв., Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ с 296 хил. лв., Сила Холдинг АД с 246 хил. лв., Регала инвест АД със 176 хил. лв., ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ със 101 хил. лв., Сирма груп холдинг АД със 71 хил. лв., Адванс Терафонд АДСИЦ с 67 хил. лв. и други.

С най-силно поскъпване сред компаниите в SOFIX бяха Индустриален холдинг България АД с 3,96% до 1,05 лв., следван от М+С Хидравлик АД с 3,85% до 8,1 лв., Стара планина холд АД с 2,56% до 8 лв., Монбат АД с 2% до 10,2 лв. и други.

Не липсваха и падащи позиции в лицето на Еврохолд България АД с 2,09% до 1,405 лв., на Химимпорт АД с 1,19% до 2,49 лв., на Сирма груп холдинг АД с 0,96% до 1,035 лв. и други.

Новината на деня е, че Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с държавни ценни книжа (ДЦК). Това стана възможно, след като се изгради връзка между депозитара и Държавния депозитар на ценни книжа в Българска народна банка (БНБ). Вече ще могат да се финализират и сделки с ДЦК, които са сключени на Българска фондова борса – София АД между членове на Централен депозитар, които не са членове на Държавния депозитар.

Досега търговията с ДЦК на БФБ-София не беше особено активна, след като стартира през октомври миналата година. Надеждата е, чрез вече осъществената връзка за сетълмент търговията да се активизира. Специално днес сделки с ДЦК на БФБ нямаше.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX изпрати седмицата на червено на фона на отслабваща активност на пазара