Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната се задържа на 11-месечен връх

ЕЦБ ще представи нови прогнози за цените и икономическия растеж по време на срещата си следващата седмица

Инфлацията в еврозоната се задържа на 11-месечен връх

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната остава стабилна през февруари, като цените се повишават с 0,9% на годишна база, отговаряйки на очакванията, показват първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат. Инфлацията остава на 11-месечния си връх, регистриран през предходния месец.

Цените скочиха рязко през януари поради редица технически фактори като края на временното намаляване на данъка върху продажбите в Германия, пише Bloomberg. Основната инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюна и според която ЕЦБ взема своите политически решения, се очаква да се забави до 1,1% през февруари от 1,4% през януари.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, цените на храните, алкохола и тютюна отбелязват най-висок годишен ръст през февруари (1,4% в сравнение с 1,5% през януари), следвани от услугите (1,2% в сравнение с 1,4% през януари), неенергийните индустриални стоки (1% в сравнение с 1,5% през януари) и енергията (-1,7% в сравнение с -4,2% през януари).

Въпреки че Европейската централна банка обикновено би приветствала ускоряването на инфлацията, тя също така се ангажира да игнорира краткосрочните скокове тази година, тъй като продължава да подкрепя икономиката с вълна от ликвидност.

Банката ще представи нови прогнози за цените и икономическия растеж по време на срещата си следващата седмица.

В същото време доходността на държавните облигации нараства, особено в САЩ, където са в ход мащабни фискални стимули. Възстановяването в еврозоната обаче изглежда изостава от другите развити икономики, отчасти поради бавното разпространение на ваксините.

Нивото на инфлация в Германия се задържа на 1,6% през февруари, което също съответства на прогнозите. Специалните фактори ще продължат да оказват влияние върху цените през следващите месеци, заяви Бундесбанк в последния си месечен доклад.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
И АЦБ започва да проучва възможността за дигитална валута