IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ отчетоха най-слабия си ръст от шест месеца насам

Потребителите са намалили покупките на автомобили и дрехи

17:08 | 14.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ регистрираха най-слабия си ръст за последните шест месеца през август, тъй като потребителите са намалили покупките на моторни превозни средства и дрехи, съобщава Ройтерс.

От публикуваните в петък данни става ясно, че продажбите на дребно са нараснали с 0,1% през миналия месец на месечна база, като това е най-слабият резултат от февруари. Данните за юли бяха ревизирани в посока нагоре от 0,5% на 0,7% на месечна база.

Скромното увеличение на продажбите на дребно предполага, че високите цени на бензина свиват потреблението на други стоки. За сравнение, икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха ръст на продажбите на дребно с 0,4% през август на месечна база.

На годишна база продажбите на дребно през август са нараснали с 6,6%.

Основните продажби на дребно в САЩ през август са се увеличили с 0,3%, което също показва забавяне спрямо отчетените през юли 0,9%.

На месечна база продажбите се свиват в категорията „мебели и обзавеждане на дома“ с 0,3%, при „моторните превозни средства и части“ - с 0,8%, и при продажбите на дрехи и аксесоари – с 1,7%.

Щатската икономика е напът да отчете силен растеж и през третото тримесечие на тази година, но ескалиращата търговска война между САЩ и Китай натежава върху дългосрочните перспективи.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп заплаши да въведе нови мита върху китайски стоки в размер на 267 млрд. долара в допълнение към друг списък с мита за 200 млрд. долара, който очаква неговото решение. Вашингтон вече облага китайски вносни стоки за общо 50 млрд. долара, което предизвика и ответни мерки от страна на Пекин.

БВП на САЩ нарасна с 4,2% на годишна база в периода април-юни, като това е най-бързият растеж от близо четири години насам. Прогнозите за растежа през третото тримесечие са за ръст от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още