Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на базовата инфлация в САЩ остава без промяна през януари

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва цените на волатилните продукти, е отчел ръст от 0,2%, спрямо предходния месец, и 2,3% на годишна база

Ръстът на базовата инфлация в САЩ остава без промяна през януари

Снимка: Архив на Ройтерс

Основната мярка за потребителските цени в САЩ е отбелязала стабилен растеж през януари, тъй като ускоряването на разходите за жилище и облекло е било компенсирано от слабостта в цените на употребяваните превозни средства и продукти за медицинска помощ, информира Bloomberg.

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва цените на волатилните продукти, е отчел ръст от 0,2%, спрямо предходния месец, и 2,3% на годишна база, показва докладът на Министерството на труда, показан в четвъртък. През декември 2019 г. показателят отчете същите ръстове на месечна и годишна база.

От друга страна инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,5% през януари 2020 г. от 2,3% през декември. Това е най-високото ниво на измерителя от октомври 2018 г. насам.

Разходите за жилище, които представляват около една трета от общия индекс на потребителски цени, са се ускорили с 0,4% на месечна база. Цените на наемите за основно жилище също са нараснали с 0,4%. Стойностите на облеклото са се повишили с 0,7% на месечна база.

Употребявани автомобили

Цените на употребяваните автомобили обаче са отчели четвърти пореден спад. През януари месец понижението възлиза на 1,2%. Продуктите за медицински грижи са регистрирали спад в стойностите си с 0,6% за първи път от септември насам.

Още по темата

Цените на енергията са намалели с 0,7% на месечна база, тъй като стойностите на бензина са спаднали с 1,6%. Разходите за храна са се повишили с 0,2% за втори пореден месец.

Индексът на потребителските цени е по-висок от индекса на личните потребителски разходи, за който Фед е поставил целта от 2% ръст на годишна база. Ръководството на централната банка разглежда полазванията основно на индекса на личните потребителски разходи при вземането на решенията за паричната политика.

Мнението на Фед

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви пред Конгреса през тази седмица, че централната банка очаква инфлацията да се ускори до 2% през следващите няколко месеца, тъй като необичайно ниските показания от началото на 2019 г. постепенно ще отпаднат при правенето на 12-месечните изчисления.

Междувременно извършваното от университета в Мичиган измерване на очакванията на американския народа за инфлация през следващите 5 до 10 години показа повишени резултати през януари до 2,5% от рекордно ниското си ниво от 2,2% през предходния месец.

Данните на правителството също показват, че средните часови доходи, приспособени към промените в цените, са нарасанали с 0,6% на годишна база през януари.

Отделен доклад на Министерството на труда, публикуван в четвъртък, показа, че подадените молби за обезщетения в случай на безработица остават близо до исторически ниско ниво. Броят на въпросните молби е нараснал с 2000 до 205 000 през миналата седмица.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германия затяга контрола върху чуждестранните придобивания