Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енеригйни източници до 40%

Това трябва да стане до 2040 г., заяви вицепремиерът на страната Зорана Михайлович

Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енеригйни източници до 40%

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници от сегашните 3,5% на 40% до 2040 г. Това заяви сръбският вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович по време на конференция, цитирана от БГНЕС.

"Въпреки всички трудности, с които се сблъскахме, продължаваме да изпълняваме плана си, така че до 2040 г. поне 40% от мощностите ни да са от възобновяеми енергийни източници", посочи Михайлович.

Още по темата

Преди конференцията министърът заяви пред репортери, че са започнали преговори с Русия за нов договор за доставка на газ. "Това не са лесни преговори. Смятаме, че цената не може да остане на 270 долара за хил. куб. метра, но със сигурност ще бъде много по-ниска от 950 долара, каквато е пазарната цена", каза тя, като отбеляза, че се обмисля както удължаването на съществуващия договор до края на годината, така и подписването на нов.

От 1 януари "Газпром" започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. От Русия газът се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това той влиза в Сърбия чрез националната газопреносна система на България.

По статията работи: Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Панета: Всяко повишение над нулата на лихвите ще зависи от данните