IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

120 млн. души в света трябва да се преквалифицират заради навлизането на роботите

Меките умения стават все по-важни за работодателите и дори изместват техническите по приоритет

14:00 | 06.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 120 млн. работници по целия свят ще се нуждаят от преквалификация през следващите три години заради влиянието на изкуствения интелект върху работните места, сочи проучване на IBM, цитирано от Bloomberg.

Това е едно от най-големите притеснения на редица работодатели, които твърдят, че липсата на таланти е една от най-сериозните заплахи пред организациите им в момента. А обученията, нужни в днешно време, са по-дълги от тези преди. Сега работниците се нуждаят от 36 дни обучения, за да овладеят някакво умение, спрямо периода от три дни, отчетен през 2014 г., допълва IBM.

Меки умения

Някои умения изискват по-дълго време за развиване, защото са по-скоро свързани с поведението, като екипната работа и комуникацията, докато други са твърде технически - като тези, свързани с данните.

“Обучаването в технически умения обичайно е водено от структурирано обучение с определена цел и ясни начало и край”, коментира Ейми Райт, управляващ директор в IBM, отговарящ за талантите. “Изграждането на поведенчески умения отнема повече време и е по-сложно”.

Поведенческите умения, като способността да се работи добре в екип, комуникациите, творчеството и емпатията, се развиват най-добре с опита, а не чрез структурирани програми за обучения.

Когато работодател каже, че се сблъсква с липса на умения, първото нещо, което идва на ум е опит в програмирането или друго развито техническо умение. Въпреки това работодателите днес твърдят, че им трябват повече хора с меки умения, отколкото такива с технически. Това показва промяна, настъпила в последните години, сочи проучването. Поведенческите умения сега са смятани за по-важни от дигиталните и техническите.

Роботите идват

Развитието на изкуствения интелект се очаква не само да доведе до отнемане на работни места, но и до създаването на нови. Предизвикателството ще бъде как да се усъвършенстват работниците, които да попълнят тези нови места. Чат от начините за затварянето на тази пропаст включват наемането на таланти от други страни, на такива извън организацията и прехвърлянето на служители в различни звена, твърди IBM.

Очаква се 50,3 млн. китайски работници да се нуждаят от преквалификация през следващите три години в резултат от интелигентната автоматизация, допълва проучването. Китай е следван от 11,5 млн. в Съединените щати и 7,2 млн. в Бразилия. Япония и Германия са сред петте топ страни съответно с 4,9 млн. и 2,9 млн. служители в тази категория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dancho_o
преди 4 години
Т.е. 1,5% от хората трябва да се преквалифицират, но така като се напише 120 милиона изглежда наистина стряскащо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още