IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone отчете силни финансови резултати за 2017 г.

Компанията за хранителни продукти заяви, че очаква доброто ѝ представяне да продължи и през следващата година

09:48 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската група за хранителни продукти Danone заяви, че растежът се ускорява през втората половина на годината, представяйки резултатите си за цялата 2017 г., съобщава Financial Times.

Производителят на млеката Activia и водата Erian заяви в петък, че сравнимите продажби нарастват с 2,5% на годишна база през 2017 г. до 24,7 млрд. евро, подкрепени от ръст от 4,2% през шестте месеца до края на декември.

Силното представяне на бизнесите ѝ за специализирано хранене и води компенсират забавянето на най-голямото ѝ подразделение – млечни и продукти на растителна основа, където ръстът на продажбите остава без промяна през 2017 г.

Печалбата на акция се увеличава с 14,2% при постоянни валутни курсове, което съответства на годишните насоки.

Danone се опитва да се препозиционира, за да се адаптира към новата реалност в хранителната индустрия, затруднена от забавящия се растеж и потребителския интерес към по-здравословни продукти. Компанията намалява разходите, а миналата година купи WhiteWave – американски производител на по-висококачествени природни храни.

Главният изпълнителен директор Еманюел Фабер казва в изявлението: „В допълнение на силните резултати 2017 г. бе година за подготовка и продължаваща трансформация, инкорпорирайки WhiteWate, и за стартирането на амбициозната ни програма за икономии Protein на стойност 1 млрд. евро“.

По-рано тази седмица Danone заяви, че ще продаде две трети от дела си в японския производител на пробиотични млечни продукти Yakult – холдинг с пазарна капитализация от около 189,8 млрд. йени (1,43 млрд. долара). Ходът цели да помогне за изплащането на дългове след придобиването на WhiteWave.

Danone заяви, че вероятно ще постигне целите си за 2020 г. и очаква двуцифрен растеж на печалбата на акция през 2018 г., изключвайки продажбата на Yakult.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още