Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Audi инвестира милиарди в бъдещето

Компанията влага 14 млрд. евро в идните 5 години за безпилотни електрически автомобили и дигитализация

Audi инвестира милиарди в бъдещето

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен производител Audi AG, който е част от Volkswagen Group, ще инвестира по подобие на компанията майка милиарди евро в бъдещи технологии. От 2019 г. до 2023 г. компанията възнамерява да инвестира 14 млрд. евро, за да развие технологии за безпилотни електрически автомобили и за цифровизация на автомобилите и технологии за автономни автомобили, съобщи компанията.

Общата сума включва капиталови разходи и такива за научноизследователска и развойна дейност. Като цяло за планирания период се предвижда да бъдат изразходвани около 40 млрд. евро.

Още по темата

По-рано този месец от Volkswagen заявиха, че планират да инвестират общо 44 млрд. евро до 2023-а година в електрически и автономно шофирани (безпилотни) автомобили, както и в нови услуги за мобилност и цифровизация. Досегашните планове на германския автомобилен гигант бяха да похарчи за тези цели 34 млрд. евро в периода между 2018 и 2022-а година.

Audi заяви, че възнамерява да предложи около 20 електрифицирани модели автомобили до 2025 г, като около половината от тях ще бъдат напълно електрифицирани. Първият от тях ще е Audi e-tron – първият изцяло електрически джип на пазара. Някои от технологиите за електрически автомобили ще бъдат реализирани в сътрудничество с компанията майка Volkswagen и с Porsche, която също е част от автомобилната групировка. Същевременно Audi ще насърчи дигитализацията на автомобилите и заводите си и ще разшири бизнес модела си с нови дигитални услуги, като т. нар. "functions on demand".

За да може да финансира мерките със собствените си ресурси, Audi ускорява своя план за преобразуване. През 2018 г. се очакват положителни ефекти за приходите в размер на над 1 мрлд. евро. Това би противодействало на тежестта от високите първоначални разходи. Планът за преобразуване има за цел преди всичко да намали сложността, да използва синергиите и да идентифицира и преустанови дейности, които не са важни за клиентите, пояснява компанията.  

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Новини Audi

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

23
 
3
 
1
преди 2 години
Първият изобретен автомобил в света е бил електрически, а не е бил задвижван от петрол. Този вид автомобили са се оказали крайно ненадеждни и бързо са били заменени с много ефективните двигатели задвиждани от петролни продукти. Електричката днес не е по-различна от тази през 19-век защото законите на физиката не са се променили за толкова време. Електичката е технология на далечното минало, а не на бъдещето. Инвестиция в бъдещето значи все пак влагане на пари в технологии с перспектива, а в такива, които доказано нямат никакъв шанс да се наложат като електричките. Електричката ще доминира на пътищата точно когато вятърния или слънчевия ток започне да захванва индустрията т.е. на куково лято.

Още от Новини
BMW планира да удвои продажбите на електромобили през 2021 г.