IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford разочарова с отчета си, очаква бавно възстановяване през 2022 г.

Резултатът от четвъртото тримесечие отразява по-лошите от очакваното проблеми във веригите на доставка

13:12 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. приключи 2021 г. с 36 млрд. долара в брой, докато компанията се подготвя да пусне в продажба някои нови електрически попълнения, прогнозирайки ръст на приходите и печалбата за 2022 г., съобщава Ройтерс.

Книжата на концерна поевтиняват с около 4,6% в часовете преди редовната борсова търговия, след като приходите на Ford за четвъртото тримесечие не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите. В същото време концернът прогнозира по-бавно възстановяване на производството на автомобили през 2022 г. в сравнение с конкурента General Motors Co. 

Негативният борсов отговор на резултатите на Ford засилва натиска върху главния изпълнителен директор Джим Фарли, който се опитва да ускори прехода на компанията към електрическите превозни средства.

Ford заяви, че вече има 275 хил. резервации на очакваните пазарни дебютанти F-150 Lightning, Transit и Mustang Mach-E, като се стреми към увеличаване на годишния производствен капацитет за своите електромобили до 600 хил. броя годишно до 2023 г.

Главният финансов директор Джон Лоулър заяви пред журналисти, че Ford очаква печалбата преди лихви и данъци за 2022 г. да нарасне с 15% до 25%, както и ръст от 10-15% на производството. Ford трябва да достигне 8% марж на оперативната печалба през тази година, с което ще изпревари с година първоначалните планове, добавя Лоулър.

Въпреки прогнозите акциите на компанията се сблъскват с разпродажба, след като отчете коригирана печалба на акция за четвъртото тримесечие от 26 цента, изоставайки с 19 цента от пазарната прогноза за печалба от 45 цента на акция, според Refinitiv.

По-рано тази седмица General Motors прогнозира 25-30% увеличение на производството за 2022 г. в сравнение с предходната година, както и оперативна печалба от 13-15 млрд. долара.

Лоулър каза още, че резултатът от четвъртото тримесечие отразява по-лошите от очакваното проблеми във веригите на доставка.

Ford влиза в 2022 г. в по-добро финансово положение в сравнение с предходни години. Компанията заяви, че разполага с 36 млрд. долара в брой и 52 млрд. долара в ликвидност. Тези суми включват дела на Ford в Rivian Automotive Inc., оценен на 10,6 млрд. долара в края на 2021 г.

Въпреки прогнозата, че разходите за стомана, смоли и други суровини ще се повишат с 1,5 млрд. до 2 млрд. долара, Лоулър посочва, че Ford е уверен, че може да увеличи производството и да поддържа високи цени, за да осигури печалба преди лихви и данъци между 11,5 млрд. и 12,5 млрд. долара.

Ford планира да използва част от средствата, за да увеличи капиталовите разходи през 2022 г. до 7-8 млрд. долара спрямо 6,2 млрд. долара през 2021 г. и да извърши преструктуриране на стойност 1,8-2,4 млрд. долара.

За цялата 2021 г. Ford отчете оперативна печалба от 10 млрд. долара и марж на оперативната печалба от 7,3%. Нетната печалба възлиза на 17,9 млрд. долара.

Нетната печалба за четвъртото тримесечие нарасна до 12,3 млрд. долара в сравнение със загубата от 2,8 млрд. долара преди година. Коригираната печалба преди лихви и данъци се увеличи до 2 млрд. долара от 1,7 млрд. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още