IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция дава 1 млрд. евро за подсигуряване на доставките на метали за батерии

Правителството иска да намали зависимостта при доставките на никел, кобалт и литий от страни извън ЕС

22:12 | 10.01.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Франция се стреми да предостави 1 млрд. евро за осигуряването на достатъчно доставки на метали за индустрии като производството на батерии, тъй като цените на суровините продължават с бързия си растеж, пише Bloomberg.

Това включва 500 млн. евро публични средства, става ясно от плана, представен от министерствата на околната среда и индустрията. Правителството иска да намали зависимостта при доставките на никел, кобалт и литий от страни извън Европейския съюз (ЕС). 

Набавянето на достатъчно суровини за батерии за електромобили, които също така трябва да отговарят на етичните и екологични стандарти, е поставен във фокуса на производителите на автомобили, докато Франция също оказва натиск върху концерни като Renault SA и Stellantis NV да обособят производствени мощности в страната.

И двете компании предприеха мерки за осигуряване на дългосрочни доставки на някои от металите, необходими за производството на батерии за електрически коли.

Правителството на Франция призова частния сектор да изготви проекти, които биха могли да бъдат подкрепени от инвестиционен фонд и насочени към укрепване на веригите на доставка на метали.

Доклад, представен на правителството в понеделник от Филип Варен, който разполага с богат опит в индустрията, призовава за създаване на съоръжения за обработка на метали за батерии и магнити.

Той също така призова за инвестиции в доставката на „стратегически метали“, които биха могли да включват инвестиции в миннодобивни проекти.

Още през октомври президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска да направи своята страна лидер в зелената енергия до 2030 г. с инвестиционен план за 30 млрд. евро.

Очертавайки някои от целите в плана, Макрон заяви, че до 2030 г. Франция ще произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и ще разполага с два мегазавода за производство на зелен водород. Тя също така ще произвежда голям брой електромобили.

„Трябва да водим битката за иновации и индустриализация едновременно. Нуждаем се от страна, която произвежда повече“, заяви Макрон пред група предприемачи.

Френският президент заяви, че планът ще даде ключова роля на малки, гъвкави стартъпи в изграждането на индустриалното бъдеще на Франция наред с добре установени гиганти.

Част от амбициите на Макрон е производството на два милиона електромобила и хибридни коли до 2030 г. За постепенната замяна на замърсяващи автомобили от нови коли, които замърсяват по-малко, Макрон иска да се опре на „индустриална стратегия“.

„Не желаем да се превръщаме в страната с най-зелените автомобили, които обаче не са произведени у нас“, каза той. Големите автомобилни компании трябва да си сътрудничат за постигането на тази цел. „Ако те не се включат в играта, няма да успеем“, заяви Макрон, но допълни, че смята тази амбиция за осъществима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Форумното стадо тръгнало да решава проблемите *** Феанция ? :))) Таварищи, решавайте проблемът на масовите външни клoзети в рашастан, не се зав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
"Правителството иска да намали зависимостта при доставките на никел, кобалт и литий от страни извън Европейския съюз (ЕС). "То хубаво иска ама от къде ще го взима
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Бойчо няма думата, така да знаеш. Човекът е тук НА РАБОТА и, ако не слушка, 'злита. Ако можеше да повлияе, би го сторил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
"Франция дава 1 млрд. евро за подсигуряване на доставките на метали за батерии".И всичко ТОВА - на фона на почти безплатния натрий?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Бойчо , да ви пикая на медията ... гащщи вече *** дума ли е ... без гащщи ли е новата ценност ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
*** нямат , ама гайда искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още