Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Hyundai увеличава залога за Южна Корея – инвестира 50 млрд. долара в технологии

По-голяма част от средствата ще бъдат използвани за модернизиране на наличните производствени мощности в страната

Hyundai увеличава залога за Южна Корея – инвестира 50 млрд. долара в технологии

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Hyundai Motor Group обяви, че планира да инвестира 63 трлн. вона (49,86 млрд. долара) в Южна Корея до 2025 г., за да засили своята конкурентоспособност в различните бизнес области, включително по отношение на електрическата мобилност, роботиката и градската въздушна мобилност, съобщава Ройтерс.

Южнокорейската автомобилна група възнамерява да инвестира повече от 10 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да засили сътрудничеството си с американските фирми в областта на модерните технологии. Към тази инвестиция влизат и 5,5-те милиарда долара за изграждане на завод за електрически превозни средства и батерии в Джорджия.

Около 16,2 трлн. вона ще бъдат използвани в бизнеса с екологични автомобили. Двете марки на групата, Hyundai и Kia, целят да придобият технологии, които са от съществено значение за производството на широка гама от въглеродно неутрални автомобили, включително хибриди и превозни средства с горивни клетки. 

Още по темата

Компаниите също така обещаха да инсталират 5000 200-киловатови свръхбързи зарядни устройства за електромобили до края на 2025 г.

Kia ще построи фабрика за превозни средства в провинция Кьонги-до, където концернът вече има завод. Съоръжението ще стартира търговско производство през втората половина на 2025 г. и ще разполага с годишен капацитет от 100 хил. превозни средства, който ще може да бъде разширен до 150 хиляди.

Ще бъдат разработени и системи за съхранение на употребявани батерии (UBESS) – основна технология за рециклиране на такъв тип продукти.

Други 8,9 трлн. вона ще стимулират иновативните технологии в бъдещия сектор на мобилността. Това включва разработването на роботи, градска въздушна мобилност и автономно шофиране.

„Ще засилим конкурентоспособността на нашия бизнес чрез интензивни инвестиции в страната“, изтъкна Hyundai във вторник (24 май). "Възнамеряваме да ръководим промяната на парадигмата в автомобилната индустрия", добави концернът.

Останалите 38 трлн. вона ще бъдат използвани за модернизиране на производствените мощности по отношение на превозните средства с двигатели с вътрешно горене.

Hyundai и Kia искат да повишат качеството и да подобрят обслужването на клиентите за конвенционални автомобили, докато звеното за производство на авточасти Hyundai Mobis ще работи за подобряване на качеството на своите продукти.

Продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене представляват 80% от общите продажби на Hyundai и Kia, посочват марките.

В неделя председателят на Hyundai Motor Group Чун Ю Сун обяви подобен инвестиционен план за САЩ. Той каза, че групата ще инвестира общо 10,5 млрд. долара в страната за изграждане на фабрика за електромобили в Джорджия и за разработване на технологии за бъдеща мобилност.

Hyundai и Kia планират да продават общо 3,23 млн. електрически коли в световен мащаб през 2030 г., осигурявайки си общ пазарен дял от 12 процента спрямо около 6 на сто през 2021 г.

Hyundai Motor ще представи 18 електрически модела до 2030 г., включително тези от своята луксозна марка Genesis. Очаква се Ioniq 6 да бъде пуснат в продажба по-късно тази година, а Ioniq 7 през следващата.

В същото време Kia ще представи 13 електрически модела за същия период.

Hyundai Motor притежава 33,9% от Kia, докато Hyundai Mobis притежава 21,4% от Hyundai Motor. Kia държи 17,3% от Hyundai Mobis.

Общо 95,5 трлн. вона (79,21 млрд. долара) ще бъдат вложени от Hyundai до 2030 г. за развитие на бизнеса в световен план. От тях 16,3 млрд. долара са предвидени за електрическа мобилност.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Volkswagen започва изграждането на фабрика за батерийни клетки в Залцгитер