IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi се подготвя за годишна загуба, нахвърляща очакванията на анализаторите

Компанията ще свие разходите с над 20%, като мерките ще засегнат както броя на служителите, така и размера на техните заплати

13:51 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Mitsubishi Motors Corp. прогнозира по-голяма годишна загуба от очакванията на анализаторите, като в същото време компанията разкри нов план за преструктуриране, тъй като пандемията от коронавирус възпрепятства усилията ѝ за възстановяване, съобщава Bloomberg.

Оперативната загуба на автомобилния производител за годината, приключваща през март 2021 г., се очаква да достигне 140 млрд. йени (1,3 млрд. долара), се казва в изявление на концерна от днес. Анализаторите прогнозираха загуба от 54,7 млрд. йени, според средната оценка след анкета на Bloomberg. Японският производител заяви, че ще затвори свой завод в Япония, в който сглобява SUV (sport utility vehicle) модели Pajero, с цел намаляване на разходите.

Mitsubishi и партньорите ѝ от алианса Nissan Motor Co. и Renault SA се опитват да съживят търсенето след затварянето на фабриките и шоурумите по света заради коронавируса. Още преди пандемията автомобилните производители вече бяха засегнати от скандала около ареста на бившия лидер на обединението Карлос Гон в края на 2018 г., като сега са принудени да намалят разходите за подпомагане на печалбите на фона на засилващите се глобални усилия около електрификацията на транспорта и разработването на технологии за самостоятелно управление на автомобили.

Новият план за възстановяване на Mitsubishi включва намаляване на фиксираните разходи с над 20% и нов фокус върху пазарите в Югоизточна Азия. Компанията ще намали разходите за труд с 15% чрез освобождаване на персонал и ревизия на заплатите. Дружеството няма да изплаща дивидент през това тримесечие.

Акциите на концерна поевтиняха с 3,2% в рамките на днешната сесия в Токио. От началото на годината тяхната стойност се е свила с 41%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още