Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на нови коли в България растат през април с 5,5%

Като цяло обаче в ЕС се отчита осми пореден месец на спад на продажбите

Продажбите на нови коли в България растат през април с 5,5%

Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови автомобили в България са нараснали през април с 5,5% на годишна база и се повишават от 2852 продадени бройки преди година до 3008 нови коли сега. От началото на годината до края на април ръстът е по-скромен – с 2,1 на сто до 11 427 бройки, става ясно от последните статистически данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

През април европейският пазар на леки автомобили отбелязва като цяло относително стабилно представяне (-0,4%), като са били осъществени 1 303 787 нови регистрации. По изчисления на Investor.bg обаче, макар и минимално този месец, понижението е осмото поредно на месечна база, след като в редица страни се отчита забавяне на растежа. Това добавя ниви предизвикателства пред индустрията, която е принудена да прави рекордните разходи за електрически и свързани автомобили.

Още по темата

Автомобилните акции в Европа приключиха сесията си вчера с ръстове, преди всичко заради новината, че САЩ ще отложат налагането на вносните автомобили с нови мита. Ръстът в търсенето на нови коли в ЕС сега се движи основно от страните от Централна Европа, които отбелязват ръст от 4,6% през миналия месец.

Най-силни растежи са отчетени в Литва (42,4 на сто), Кипър (39,4%) и Хърватия (22,4%). На другия полюс са пазарите във Финландия, Дания и Швеция с понижения от над 11 на сто.

Що се отнася до петте най-големи пазари на ЕС, Испания (+ 2,6%), Италия (+ 1,5%) и Франция (+ 0,4%) отчитат леки повишения в сравнение с април 2018 г., но търсенето в Обединеното кралство (-4,1%) и Германия ( -1,1%) спада.

От януари до април 2019 г. търсенето на нови автомобили в Европейския съюз е намаляло с 2,6%, като общо са регистрирани 5,3 милиона нови коли. За четирите месеца от началото на годината германският и френският пазар остават почти без промяна спрямо предната година, докато регистрациите в Италия (-4,6%), Испания (-4,5%) и Великобритания (-2,7%) се свиват в сравнение със същия период на 2018 година.

Пазарен лидер в ЕС за тримесечието е Volkswagen с дял от 24 процента. Следват френските автомобилопроизводители PSA и Renault съответно с пазарен дял от 16,8 процента и 10,4 процента. 

 

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Свещеният Граал на размера в автомобилостроенето