IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три звена на Hyundai ще създадат съвместна компания в САЩ

Планираното предприятие, условно наречено HMG Global, ще бъде създадено в Делауер и ще бъде финансирано от Hyundai Motor, Kia и Hyundai Mobis

17:09 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Hyundai Motor Co. и две други звена на южнокорейската индустриална група планират да обособят съвместен бизнес в САЩ, за да проучват различните бизнес възможности, съобщава Ройтерс, цитирайки четвъртия по големина на пазарния дял в света автомобилен производител.

През май Hyundai Motor Group заяви, че планира да инвестира повече от 10 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да засили сътрудничеството си с американски фирми в областта на модерните технологии.

Планираното предприятие, условно наречено HMG Global, ще бъде създадено в Делауер и ще бъде финансирано от трите водещи подразделения на Hyundai - Hyundai Motor Co., Kia Corp. и Hyundai Mobis Co., информира Korea Bizwire, цитирайки регулаторни документи.

„Създаването на новия филиал ще ни позволи по-бързо да инвестираме в технологични компании в САЩ, където се намират много иновативни фирми“, съобщава групата. 

Hyundai Motor и неговият по-малък филиал Kia заедно ще вложат 578 млн. долара в новото американско подразделение. Hyundai Motor и Hyundai Mobis, подразделението за производство на авточасти, също ще прехвърлят своите контролни дялове в Boston Dynamics, американска компания за роботика, която Hyundai придоби преди две години, на новия филиал в САЩ.

По този начин Hyundai Motor ще притежава 49,5% от звеното, докато Kia ще държи 30,5 на сто, а делът на Hyundai Mobis ще бъде 20,5%.

Очаква се новият филиал да бъде създаден около август след одобрение от регулаторите.

В края на май Hyundai обяви, че планира да инвестира 63 трлн. вона (49,86 млрд. долара) в Южна Корея до 2025 г., за да засили своята конкурентоспособност в различните бизнес области, включително по отношение на електрическата мобилност, роботиката и градската въздушна мобилност.

Около 16,2 трлн. вона ще бъдат използвани в бизнеса с екологични автомобили. Двете марки на групата, Hyundai и Kia, целят да придобият технологии, които са от съществено значение за производството на широка гама от въглеродно неутрални автомобили, включително хибриди и превозни средства с горивни клетки.

Компаниите също така обещаха да инсталират 5 хил. 200-киловатови свръхбързи зарядни устройства за електромобили до края на 2025 г.

Kia ще построи фабрика за превозни средства в провинция Кьонги-до, където концернът вече има завод. Съоръжението ще стартира търговско производство през втората половина на 2025 г. и ще разполага с годишен капацитет от 100 хил. превозни средства, който ще може да бъде разширен до 150 хиляди.

Малко преди това председателят на Hyundai Motor Group Чун Ю Сун обяви подобен инвестиционен план за САЩ. Той каза, че групата ще инвестира общо 10,5 млрд. долара в страната за изграждане на фабрика за електромобили в Джорджия и за разработване на технологии за бъдеща мобилност.

Hyundai и Kia планират да продадат общо 3,23 млн. електрически коли в световен мащаб през 2030 г., осигурявайки си общ пазарен дял от 12% спрямо около 6% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още