IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобрената оферта на Vonovia за Deutsche Wohnen пак се натъква на съпротива

Сливането за 18 млрд. евро беше разкритикувано от голям акционер в Deutsche Wohnen, защото не отразява нетната стойност на активите ѝ

12:11 | 03.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Един от най-големите акционери в германската компания Deutsche Wohnen разкритикува „подсладената“ оферта от конкурента Vonovia, като заяви, че офертата за 18 млрд. евро продължава да подценява компанията, пише Financial Times.

Vonovia обяви късно в неделя, че планира да направи ревизирана оферта за Deutsche Wohnen на цена от 53 евро на акция – с 2% над първоначалната оферта изцяло в брой за 52 евро на акция, която беше отхвърлена миналия месец.

Но Михаел Мудерс, фонд мениджър в Union Investment, третата по големина компания в Германия за управление на активи, каза пред FT, че подобрената оферта продължава да е „несправедлива“, защото не отразява истинската стойност на активите.

Вторият опит на Vonovia се провали миналия месец, след като компанията не успя да постигне с малко изисквания праг на подкрепа от акционерите. Друга оферта на Vonovia беше отхвърлена през 2016 г.

Ревизираната оферта отново трябва да получи минимално одобрение от 50% от инвеститорите в Deutsche Wohnen. Но през последните дни Vonovia увеличи дела си до малко под 30%, което означава, че трябва да убеди още 20% от акционерите.

Deutsche Wohnen подкрепя предложената сделка, която създава група, притежаваща 500 хил. апартамента в Германия, както и имоти в Швеция и Австрия на обща стойност 90 млрд. евро. И двете компании твърдят, че сделката ще генерира годишни спестявания на разходи на стойност 105 млн. евро.

Мудерс заяви, че по-високата оферта все още не отразява напълно фундаменталната стойност на имотните активи на Deutsche Wohnen, не включва контролна премия, а спестените разходи няма да бъдат споделени с акционерите в Deutsche Wohnen.

Union притежава дял от 2,5% в Deutsche Wohnen, който го превръща в един от най-големите акционери в компанията. Миналия месец тя отхвърли офертата на Vonovia.

Както Deutsche Wohnen, така и Vonovia отхвърлиха критиките, като посочиха, че „подсладената“ оферта включва премия от 17% върху цената на акциите на Deutsche Wohnen.

Разговорите с акционерите са показали, че голямото мнозинство от инвеститорите подкрепят придобиването, допълни Deutsche Wohnen.

Мудерс твърди, че номиналната стойност на имотите на компанията е остаряла, защото не отразява ключово съдебно решение през април, което отмени силно противоречивия таван върху наемите, наложен от местните власти в Берлин.
До края на март тази година Deutsche Wohnen съобщи, че нетната стойност на активите ѝ е достигнала 52,20 евро на акция. Но Мудерс настоява, че стойността на базираната в Берлин компания е нараснала в резултат на съдебното решение.

По думите му нетната стойност на активите е приблизително 56 евро на акция. „Не сме особено сигурни дали интересите на акционерите продължават да са най-голям приоритет на ръководството на Deutsche Wohnen“, допълни той.

Deutsche Wohnen съобщи, че ще публикува нови данни за нетната стойност на активите на 13 август наред с резултатите си за първото полугодие.

„Офертната цена от 53 евро на акция е малко над очакваната нетна стойност на активите“, съобщи компанията и подчерта, че предишните изчисления вече са били базирани на допускането, че таванът върху наемите е неконституционен и ще бъде отменен. Поради това съдебното решение „не води до промяна на допусканията за стойността или на перспективите пред Deutsche Wohnen“, допълни компанията.

Главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Буш каза пред FT, че „първата оферта не се е провалила заради цената“.

Vonovia очаква одобрение от германския финансов регулатор BaFin за ревизирана оферта до края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още