IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ отчитат силен ръст през февруари

Продажбите са се увеличи с 3% на месечна база спрямо януари

21:59 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ отбелязват силен растеж през февруари, преодолявайки силните затруднения заради недостига на наличност и притесненията за достъпността заради повишаващите се лихви по ипотеките и цени на жилищата, съобщава Wall Street Journal.

Продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 3% през февруари спрямо предходния месец и достигат до сезонно коригирано годишно ниво от 5,54 млн. единици, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха продажбите на жилища да останат почти непроменени с растеж от едва 0,4% през февруари.

Спрямо година по-рано продажбите през февруари са се повишили с 1,1%. „Търсенето на жилища все още остава доста силно“ въпреки затрудненията заради липсата на наличност и достъпността, казва Лорънс Янг, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. 

Достъпността е нарастващо препяствие пред новите купувачи, които се опитват да влязат на пазара. Средната цена на съществуващи жилища на национално равнище е нараснала с 5,9% през февруари спрямо предходната година до 241 700 долара.

Друг проблем са увеличаващите се лихви по ипотеките. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва се е повишил с близо половин процентен пункт и достига 4,43% към началото на март спрямо 3,95% към началото на януари, сочат данни на компанията Freddie Mac.

Янг заяви, че нарастващите лихви по ипотеките явно задържат собствениците в настоящите им жилища, защото ако ги продадат, ще трябва да плащат по-високи ипотечни лихви.

Данъчната реформа, приета в края на миналата година, също ограничава предоставените данъчни предимства на притежателите на жилище и това може да окаже известно влияние на пазара, особено в скъпи региони като Ню Йорк, Ню Джърси, Калифорния и предградията на Чикаго.

Продажбите са били силни в западната част на САЩ, докато в североизточната част са били по-слаби.

Според Янг за момента данъчната реформа оказва по-слабо въздействие върху пазара, отколкото предупреждаваха брокерите. „Изненадващо потребителите не взимат предвид намаляването на лихвите по ипотеките или на имотния данък“, казва той.

Недостигът на жилища на пазара е тласнал цените нагоре в много области на страната. Към края на февруари запасът от жилища на пазара е достатъчен за 3,4 месеца въз основа на настоящия темп на продажби. Това е спад спрямо наличността за 3,8 месеца за същия период на миналата година.

Икономистите смятат, че наличност за шест месеца говори за балансиран пазар между купувачи и продавачи.

„Все още се намираме в ситуация на критичен недостиг на жилища“, казва Янг.

Строителните предприемачи не успяват да увеличат строителството, за да отговорят на търсенето и да облекчат недостига в предлагането. Общият брой на новозапочнати жилища в САЩ, включващи еднофамилни жилища и апартаменти, е намалял със 7% през февруари, съобщи министерството на търговията миналата седмица. Броят на новозапочнатите еднофамилни жилища отчита ръст от 2,9%, въпреки че остава доста под нормалните равнища.

Икономисти твърдят, че липсата на предлагане и новите затруднения пред търсенето заради данъчния закон и лихвените проценти могат да доведат до слаб пролетен сезон на продажбите. Очаква се те да останат почти непроменени спрямо миналата година. Това вероятно е добра новина за купувачите, тъй като им дава повече възможности за маневри при преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още