IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Стойчев: Фед ще търси баланс между рецесия и хиперинфлация

Банките може да прибегнат до количествени улеснения и „печатане на пари", за да спасят пазарите, посочи директорът на „Частно банкиране" във FiBank

22:58 | 19.01.22 г. 2
Асен Стойчев: Фед ще търси баланс между рецесия и хиперинфлация

Политиката на Федералния резерв в САЩ целѝ да се намери баланс между две крайни опции – на хиперинфлация и рецесия. При най-негативния ефект с наливането на ликвидност от централните банки ще се засили неравностойното положение на различните обществени прослойки, което в дългосрочен план може да предизвика големи социални сътресения. За това предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Асен Стойчев, директор „Частно банкиране" във FiBank.

„В даден момент на банките може да се наложи отново да прибягнат до количествени улеснения и „печатане на пари", за да спасят пазарите“, коментира той.

Стойчев обясни, че бързата промяна на политиката на Фед през последните месеци – с очаквания за четири повишения на лихвения процент и спирането на покупки на облигации – вече поражда опасения за хиперинфлация или ударно първоначално повишение на лихвите с 50 пункта.

Големите количества ликвидност, налети на пазарите от централната банка, са ограничили огромния ръст на безработицата, предотвратили са масови фалити на бизнеси и са гарантирали функционирането на финансовата система, но са създали дисбаланси, излишъци и балони във всички активи.

„Твърде вероятно е да сме видели пика на S&P 500 – индексът отбеляза връх на 4 януари тази година от 4818 и оттогава нещата тръгнаха в низходяща посока, но дори и спад около 5% не е много притеснителен. Нивата на индексите доскоро даваха лъжлива индикация къде е пазарът. Голяма част от компаниите са далеч от реализираните си пикове от 2021 г. – близо 40% от компаниите в NASDAQ 100 са под 50% спрямо върховите нива през миналата година, а самият индекс се движи около 9% по-ниско", посочи Стойчев.

Според него големите технологични компании се представят изключително стабилно – петте най-големи компании са около 5% под върховите си стойности – и това маскира мечия пазар на акциите в САЩ.

Стойчев е на мнение, че ако инфлацията се оттегли бързо до приемливи за Фед нива от 2,5% - 3,5% до средата на годината, умереното вдигане на лихвите и постепенното намаляване на баланса на Фед няма да доведе до срив на пазарите и ще има достатъчна ликвидност въпреки затягането.

„Това е позитивният, бичи сценарий, при който индексите ще останат на нива от началото на годината", смята той и посочи, че по-неблагоприятният сценарий, с вдигане на лихвите, свиване на баланса и спиране на покупките, става все по-вероятен.

По думите му това ще се дължи на съвкупност от по-упорита инфлация, дефицит на петрола, затворени пристанища в Китай заради коронавируса, повишаване на цената на труда и проблеми с набирането на персонал в САЩ.

„Това би довело до запазване на инфлацията на 7% и може би още по-високи стойности и още по-агресивни действия от страна на Фед, които ще предизвикат огромно сътресение на пазарите и може да доведат до обръщане на 180 градуса на политиката в дългосрочен план", заяви Асен Стойчев. „Близо сме до терминална стойност на лихвите, която би била фатална за обслужването на дълга на САЩ и може да предизвика рецесия“, посочи той.

Той отбеляза, че 1% - 1,5% са абсолютният максимум, които могат да бъдат постигнати в този цикъл на затягане.

Стойчев смята, че по-високи нива ще доведат доходността на 10-годишните ДЦК на нива около 2,5%, което ще има тежест от 3% от БВП и припомни, че подобна ситуация е имало през 80-те години на миналия век, когато САЩ са имали бюджетни излишъци и икономиката е можела да обслужва дълга.

Целия анализ на финансовите пазари може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Ясно,ще се търси мястото между двата стола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Ясно,ще се търси мястото между двата стола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още