IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се повиши за пети пореден ден, Wall Street върви към седмичен ръст

Nasdaq Composite се представи най-добре в четвъртък, след като изоставаше от другите два основни индекса по-рано в сесията

23:58 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в четвъртък, с което Wall Street е напът да прекъсне дългата поредица от седмични загуби, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши за пети пореден ден, като добави 516,91 пункта към стойността си и затвори на ниво от 32 637,19 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с около 2% до ниво от 4057,84 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с близо 2,7% и завърши деня на равнище от 11 740,65 пункта, подкрепен от книжата на Dollar Tree.

Технологичният индекс се представи най-добре, след като изоставаше от другите два основни индекса през деня.
Dow отбелязва спад в последните осем седмици, а S&P 500 и Nasdaq са в поредица от седем седмични спада. Тази седмица обаче пазарът изглежда си възвръща известни позиции, тъй като инвеститорите се надяват да видят пик на инфлацията и търсят стойност при тези нива.

За седмицата Dow и S&P 500 са нагоре съответно с 4,4% и 4%, а Nasdaq постига ръст от 3,4%.

Основните индекси поеха във възходяща посока, след като силни отчети на компании от търговията на дребно подкрепиха нагласите на инвеститорите. Книжата на Macy’s поскъпнаха с 13%, след като тя надмина очакванията за печалбата си.

Цената на акциите на дискаунтъра Dollar Tree се повиши с около 21,9%, след като компанията публикува силни резултати. Dollar General също публикува силен отчет и цената на акциите ѝ добави 13,7% към стойността си. SPDR S&P Retail ETF напредна с над 4%. Инвеститорите очакват тримесечните резултати на Costco, които трябва да бъдат обявени след края на търговията.

Книжата на производителя на чипове Nvidia поскъпнаха, след като преди това поевтиняха заради по-слаби от очакванията прогнози за второто тримесечие и предупреждението за забавяне на наемането на служители. Днес акциите на компанията преобърнаха тенденцията и поскъпнаха с 5,1%, след като няколко анализатори потвърдиха рейтинга им „купувай“ и изтъкнаха инерцията в бизнеса на компанията с центрове за данни.

Проблясъкът за връщане на сделките повиши нагласите на инвеститорите. Производителят на чипове Broadcom обяви планове за придобиването на облачната компания VMWare в сделка за 61 млрд. долара, което ще се превърне в едно от най-големите технологични придобивания на всички времена. Книжата на Broadcom поскъпнаха с 3,6%, а тези на VMWare прибавиха близо 3,2% към стойността си.

Цената на акциите на Twitter се повиши с 6,3%, след като Илон Мъск засили ангажимента си към офертата за придобиването на компанията за 33,5 млрд. долара. Това според анализаторите е индикатор за нова сериозност и повишена вероятност той да стигне до сделката.

На обратния полюс книжата на Snowflake ограничиха по-големи загуби на записаха спад от 4,5%, след като прогнозите на компанията за оперативния марж не отговориха на очакванията.

В макроикономически план брутният вътрешен продукт е намалял с 1,5% на годишна база, което е повече от очакваните 1,3% в анкета на Dow Jones, съобщи министерството на търговията в четвъртък.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в седмицата до 21 май са достигнали 210 хил., което е спад спрямо нивото от 218 хил. предходната седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 2,743% и 2,975%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,3% до 101,75 пункта. Еврото поскъпна с 0,44% до 1,073 долара, а паундът е нагоре с 0,33% до 1,261 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,19% до 127,06 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с около 3% до двумесечен ръст в четвъртък заради признаците за затягане на предлагането преди летния сезон на шофирането в САЩ и спора между ЕС и Унгария заради плановете на съюза да забрани вноса на суров петрол от Русия.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 3,37 долара до 117,40 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 3,4% до 114,09 долара за барел.

Американските фючърси върху златото напреднаха с 0,2% до 1849,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още