IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави над 100 пункта след напредъка по сделка за тавана на дълга

Индексът на сините чипове заличи загуба от над 450 пункта след предложението на републиканците за удължаване на лимита на дълга

23:57 | 06.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха обрат в сряда, след като оптимизмът на инвеститорите за сделка за тавана на дълга се засили и те отново насочиха вниманието си към технологичните акции, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 102,32 пункта до ниво от 34 416,99 пункта, макар че по-рано по време на търговията губеше 459 пункта от стойността си. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,4% до ниво от 4363,55 пункта спрямо спада с 1,27% по-рано през деня. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,5% до ниво от 14 501,91 пункта след понижение с 1,2% в по-ранен етап от днешната търговия.

Индексите обърнаха посоката след новината, че лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл е заявил на закрито заседание на републиканците, че ще предложи краткосрочно удължаване на тавана на дълга по-късно в сряда. Това ще помогне за намаляването до известна степен на напрежението върху Конгреса за предотвратяване на спиране на плащанията от САЩ, което сега се очаква на 18 октомври.

„За да защитим американския народ от краткосрочна криза, създадена от демократите, ще позволим също на демократите да използват нормални процедури за прокарване на извънредно удължаване на лимита на дълга при фиксирана доларова сума за покриване на настоящите разходи до декември“, написа той в Twitter.

След новината инвеститорите се насочиха към ключови технологични акции. Книжата на Microsoft поскъпнаха с 1,5%, Amazon прибави близо 1,3% към стойността си, а цената на акциите на Nvidia се повиши с 1,2%. Alphabet също напредна с 1,1%. Всички компании от т. нар. FAANG се оцветиха в зелено.

В същото време някои акции, свързани с повторното отваряне на икономиката, записаха спад. Книжата на American Airlines и JetBlue поевтиняха със съответно 4,3% и 2,7% след понижаването на рейтинга им от Goldman Sachs. Goldman посочи като основания за решението си повишаването на цените на горивата и по-слабото търсене в краткосрочен план.

Октомври продължи волатилността си в сряда на фона на притесненията от растящата доходност по облигациите и ускоряването на инфлацията, състоянието на повторното отваряне и тавана на дълга. В трите предходни сесии от началото на октомври Dow прибави 483 пункта, изгуби 324 пункта, а във вторник се повиши с 312 пункта. В сряда Dow се колебаеше в диапазон от над 550 пункта.

„Октомври определено отговаря на репутацията си на най-волатилния месец от годината. Очакваме октомврийският бурен пазар да се задържи малко по-дълго“, коментира Райън Детрик от компанията LPL Financial.

Повишаването през последно време на цените на енергията и на доходността по държавните облигации засилва опасенията за увеличаване на разходите на потребителите и на компаниите. В сряда доходността по 10-годишните облигации остана непроменена на ниво от около 1,52%, след като миналата седмица надхвърли 1,56%. Тази по 30-годишните облигации е на ниво от 2,082%.

Докладът за септември на ADP показа, че частните компании са наемали служители по-бързо от очакванията миналия месец въпреки притесненията от делта варианта на коронавируса. Новосъздадените работни места в частния сектор са нараснали с 568 хил. за месеца спрямо очакванията за 425 хил. на икономисти, участвали в допитване на Dow.
В петък се очаква министерството на труда да публикува внимателно следения си доклад за новосъздадените работни места извън земеделието.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,27% до ниво от 94,23 пункта. Еврото се понижи минимално с 0,01% до 1,156 долара, а паундът прибави минималните 0,01% до 1,358 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,03% до 111,38 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намаля с близо 2%, след като достигна многогодишни върхове заради неочакваното увеличаване на американските запаси от суров петрол, които накараха купувачите да си поемат дъх след силните ръстове през последно време.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент достигнаха по-рано по време на сесията 83,47 долара за барел, най-високото ниво от октомври 2018 г., но впоследствие понижиха цената си с 1,79% до 81,08 долара за барел.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха до 79,78 долара за барел, най-високото им ниво от ноември 2014 г., след което цената им се понижи с 1,9% до 77,43 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,1% до 1761,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още