IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Wall Street пренебрегна военния конфликт в Украйна

Паниката обаче започва да се прокрадва на енергийните пазари, като цената на петрола достига най-високите си нива от години

23:18 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street изтриха загубите, регистрирани във вторник (1 март) и завършиха на зелена територия, въпреки продължаващата руска инвазия в Украйна и сериозното поскъпване на петрола, пише CNBC.

Почти всички компании, част от Dow Jones, завършиха на зелена територия. Оптимизъм донесоха думите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, че институцията не се отказва от плановете си да вдига лихвите, въпреки конфликта в Украйна, посочва CNN. Търговците обърнаха внимание и на данните на ADP за трудовия пазар в САЩ през февруари.

Dow Jones се повиши с 1,8% до 33 891,35 пункта. Широкият S&P 500 се повиши с 1,9% до 4386,54 пункта, а технологичният Nasdaq затвори търговията на ниво от 13 752,02 пункта, което представлява ръст от 1,62 на сто.

Сред най-добре представящите компании днес се нареди Ford, чиито акции поскъпнаха с почти 9% до 18,10 долара. Caterpillar повиши пазарната си капитализация с малко над 5% и затвори търговията с цена на акциите си от 192,61 долара за брой.

Сред големите губещи е Twitter, чиито акции поевтиняха с 2,3% до 34,73 долара за брой.

Паниката обаче започва да се прокрадва на енергийните пазари, след като стана ясно, че САЩ обмисля сериозно санкции и срещу енергийния сектор на Русия. Говорителят на Белия дом Джен Псаки коментира в интервю за MSNBC, че темата се дискутира, но трябва да се оцени и отражението върху пазарите, пише Ройтерс.

"Искаме да намалим отражението върху световните пазари, включително и петролните, както и отражението на енергийните цени върху американците", пояснява тя.

Цената на петрола се повиши до най-високото си ниво за последните години, след като ОПЕК + запази на практика без промяна добива на петрол. Американският лек суров петрол поскъпна с повече от 8% до 112,51 долара за барел. Европейският сорт Brent надхвърли цената от 113 долара за барел, или повишение от 8,3 на сто.

На валутните пазари еврото отбелязва минимални загуби до 1,11 долара за едно евро.

Цената на златото се понижи с 0,7% до 1930,10 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още