IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какво още зависят изборите за президент в САЩ?

Ситуацията в колебаещите се щати е изключително напрегната, а в Джорджия Тръмп има преднина от само 1700 гласа

08:45 | 06.11.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

В рамките на истински предизборен трилър Джо Байдън е напът да премине финалната линия, но състезанието все още не е решено. След триумфа му в Мичиган и Уисконсин в сряда вечерта само гласовете на няколко гласоподаватели разделят кандидата за президент на Демократическата партия от влизането му в Белия дом - поне според очакванията на AP и Fox. Те считат, че Байдън е спечелил Аризона, което означава, че кандидатът на Демократическата партия ще трябва да спечели само още един от все още броящите гласовете щати. За други големи американски медии като CNN обаче надпреварата за Аризона все още не е привършила, макар че там демократът води с почти 70 000 гласа. Ето най-важните моменти:

Джо Байдън има добри шансове

В надпреварата за президентските избори в САЩ Байдън се приближава все по-близо до победата. В особено важния щат Пенсилвания (20 електора) той напредна силно срещу републиканския президент Доналд Тръмп в четвъртък срещу петък. В Джорджия (16 електора) според доставчика на данни Edison Research Байдън на практика има равен резултат с Тръмп. Той, от своя страна се приближи до Байдън в Аризона (11 електора). Според повечето преброявания Байдън има 253 сигурни електора, а Тръмп има 214. За победа са необходими 270.

Изчакването на Невада

В щата Невада, който може да реши президентските избори в САЩ, Байдън е с малко под 12 000 гласа пред Тръмп. Едва в петък вечерта по българско време трябва да има нова информация за състоянието на преброяванията. Властите посочиха в сряда (местно време), че документите за гласуване, изпратени по пощата навреме и пристигащи до късния следобед на 10 ноември, все още са валидни. Актуализациите за състоянието на надпреварата ще се правят публично всеки ден в 9 ч. сутринта местно време (19 ч. българско време). 

Преброяването в Аризона

За AP и Fox едно е ясно: Джо Байдън печели гласовете на електората в Аризона. CNN и ABC обаче все още не са сигурни и все още не са направили окончателна прогноза. Понастоящем се очакват резултатите от някои окръзи.

Решението на AP и Fox говори категорично в полза на Байдън, тъй като тези прогнози („Calls“) се правят само когато експертите по изборите не виждат повече шансове за опонента. Но дори това не е гаранция за Байдън и демократите.

Джорджия отново е в надпреварата

Много републиканци разчитат на победи в Джорджия и Пенсилвания. Настоящата тенденция в Джорджия е малко вероятно да се хареса на екипа на Тръмп: преднината на действащия президент намалява и в момента е спаднала под 2000 гласа. Все още неизброените гласове идват с леко предимство от окръзите, които биха могли да гласуват за демократите.

Статистиците виждат шансове за Байдън в Пенсилвания

Според CNN Тръмп все още води в Пенсилвания с около 22 500 гласа. Но все още трябва да бъдат преброени много гласове, пристигнали с по пощата. И те идват от региони, които ясно могат да бъдат приспаднати към лагера на Байдън.


Според избирателния орган най-късно до петък сутринта (българско време) могат да се очакват надеждни междинни резултати.

Тръмп завежда дела

В реч късно вечерта Тръмп за пореден път се оплака от мащабна измама, атакува изборните служители и говори за „ужасни истории“ за нарушения, особено що се отнася до гласовете по пощата. Така той продължава да се вижда като легитимен победител в редица щати въпреки продължаващото преброяване. „Ако броите законните гласове, аз печеля с лекота“, каза Тръмп. „Ако преброите незаконните гласове, те могат да се опитат да ни откраднат гласовете”.

Той все още не е представил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си. Освен това няма доказателства за това и според властите, а от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че „не е можело да се намерят доказателства за системни проблеми“. Освен това Тръмп разкритикува факта, че в негова вреда съзнателно преди изборите са били публикувани резултати от социологическите проучвания. Всъщност много анкети предвиждаха далеч по-добро представяне на претендента Джо Байдън.

Предизборният екип на Тръмп заведе дела в Мичиган, Пенсилвания, Невада и Джорджия. Тези искове бяха отхвърлени от съдии в съответните щати.

Уисконсин ще брои отново

Според прогнозите Джо Байдън е спечелил щата с малка преднина. Тъй като възможното предимство е по-малко от един процент, може да се поиска повторно преброяване. Екипът на Тръмп обяви, че иска да го направи. Преди четири години Тръмп спечели Уисконсин в Средния Запад.

Демонстрации за Доналд Тръмп и за Джо Байдън

Десетки демонстранти показаха солидарност с Тръмп по улиците. „Спрете броенето!“ И „Спрете гласуването!“, викаха привържениците му в Детройт, Мичиган. Полицията ги спря да влязат в район, където се броят гласове. Също и във Финикс, Аризона, гневни протестиращи можеха да бъдат видени да скандират: „Спрете кражбата!“ (Stop the Steal).

Но имаше и протести от другата политическа страна: В Ню Йорк и Сиатъл, например, хиляди хора излязоха на улиците, за да поискат преброяването на всички подадени гласове.

Facebook забрани групата „Stop the Steal“

Facebook забрани голяма група, чиито членове призоваваха за замразяване на преброяването след изборите в САЩ. „В съответствие с извънредните мерки, които предприемаме през този период на повишено напрежение, премахнахме групата „Stop the Steal“, обяви Facebook в четвъртък. „Групата е била организирана около делегитимизацията на изборния процес и видяхме тревожни призиви за насилие от някои членове на групата“. В четвъртък Facebook премахна и ключовата дума #stopthesteal.

Повече по темата!

По материали на Handelsblatt, DPA, Bloomberg и Ройтерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе studioaa,повтаряш се бе батко,вече за 4-ти път,ако не съм пропуснал някоя статия за Тръмп.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
селото срещу града ще е. Да ги питам тогава градските партии какво ще папкат, колите им вече е ясно - ще слънчасват.. ако има слънце. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
така е , колкото повече го настъпваш толкова повече мерише ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 3 години
основната драма да, но нарциса ще продължава да дразни още 3 месеца. докато сдаде власта, ще хвърчи слюнка ... яко! :)) после чак ще се удпокоят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
едва ли ... обжалването е нормална практика във всяка демократична държава ... то не променя резултата обаче в случаят ... в мичиган съдията е отхвърлил обжалването , с голяма доза вероятност ще се случи и на другите места ... там където законът позволява , ще броят отново , с голяма доза сигурност ... но това не променя общата тенденция , а тя е тромбонът да утече безславно ... миналите избори се намъкна в бялата къща с много малка разлика и субективен бъг на изборната им система , въпреки че за демократите бяха гласували повече хора ... докато на тези избори вече разликата ще е доста категорична . това за вандализмите не го вярвам , отдавна в развитите бели държави хората не се бият и чупят заради политици ... :))) ... може да повикат по улиците и това е ... освен това нищо драстично няма да се промени в политиката на хамериканското правителство , и вътрешната и външната . факт , виж финансовите и стоковите борси ... ще се промени стилът на говорене на белият дом ... оня с цинизмите и вулгаризмите ще си ги ръси из мрежата още известно време , докато му закрият профилите и готово ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Според мен пък сега започва - обжалвания, вандализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Кои обещания реално изпълни Тръмп:1. Беше обещал да НАМАЛИ харчовете вместо това той ги увеличи драстично и дългът се увеличи с 50% - т.е. пълен провал2. Беше обещал да построи стена на границата, а почти нищо не направи освен планове и няколко километра - т.е пълен провал3. Беше обещал да върне правото на всеки щат сам да определи дали да признава гей бракове и тук нищо изпълнено4.Беше обещал да изчисти неоконсерваторите троцкисти от ЦРУ, Пентагона и не само, че нищо не направи, а напълни администрацията си с такива мекерета лъжливи и като Болтън и като Макмастър.5. Беше обещал да върне поне част от загубената индустрия обратно от Китай - нищо подобно не се случи разбира се.6. Беше обещал да спре с международните интервенции - нищо подобно не се случи обаче7. Беше обещал да спре технологичните гиганти от опитите им за цензура на неудобните - абсолютно нищо не направи срещу тях, дори опит нямаше тукЛогично е когато предадеш подръжници както безсрамно направи Тръмп да си ходиш. Тръмп се оказва, че е същия продажник като родните "десни" предатели като желев, костов, стоянов, атанасов, рада дълбоката и останалите "сини" комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Страхотно шоу. Само американците са способни на такова нещо. Последното, което остава е и да се разцепят и да направят САЩ1 и САЩ2 :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абе, *** комплексиран, какви доказателства си публикувал ти бе, клечащ на бюрце застраховкопродавач?!Видяло в нета някаква картинка и веднага решило, че било "доказателство".Доста комплексирано и дребно същество си, съдейки по написаното "Ръбестата глава трябва да бъде смачкан".Бас държа, че тази злобица си натрупал още от детството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Venislav
преди 3 години
Измамите на тези избори бяха очевидни и определено Байдън ще спечели с измама. Но това не птменя факта че изборната активност е огромна и има достатъчно хора гласували и за двамата. Реално резултата е равен. За САЩ това е страшно лош резултат защото 50 % от населението ще продължи да не е съгласно с резултата независимо какъв е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още