IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Procter & Gamble се срина с 68%

Въпреки това обаче производителят успя да надмине очакванията на Wall Street

16:21 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Procter & Gamble (P&G) отчете спад от 68% заради продажбата на голяма част от козметичния ѝ бизнес на американската козметична група Coty, както и заради еднократни ефекти вследствие на данъчната реформа в САЩ, става ясно от представения днес отчет за второто фискално тримесечие, цитиран от Ройтерс. 

Нетната печалба на компанията се понижава до 2,5 млрд. долара, или 93 цента на акция, за тримесечието, приключващо на 31 декември. За сравнение - година по-рано печалбата на P&G е била 7,88 млрд. долара, или 2,88 долара на акция.

Procter & Gamble обяви, че е отписала 628 млн. долара, за да покрие новия еднократен данък за репатриране на международната печалба и за да коригира стойността на отсрочените си данъчни активи и пасиви.

Като се изключат тези такси и други фактори с еднократно действие, компанията постига печалба на акция от 1,19 долара, надминавайки средната оценка на анализаторите за 1,14 долара.

Нетните приходи на най-големия производител в света на различни потребителски продукти по пазарна капитализация се повишават с 3% до 17,4 млрд. долара, като най-голяма подкрепа идва от добрите резултати от продажбите на козметичните и здравни продукти. 

Органичните приходи пък се повишават с две на сто, пояснява компанията в свое становище.

Оказа се обаче, че промоциите не са били достатъчни, за да обърнат тенденцията в продажбите на продуктите за бръснене с марката Gillette и те се понижават с 3%. Въпреки това козметичната компания повиши прогнозата си за диапазона на печалбата на акция за фискалната 2018 г. от 5% до 8%. 

Припомняме, че компанията продаде 41 от своите марки, в това число Clairol и Wella, на Coty Inc за 12,5 млрд. долара в края на миналата година.

В предборсовата сесия акциите поевтиняха леко с 0,8 на сто, изчислява Financial Times. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още