IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът на Фед показа увереност, че инфлацията в САЩ ще достигне целта от 2%

Централните банкери обаче смятат, че икономиката ще се разраства по-бързо от устойчивия си темп през следващите няколко години

21:41 | 11.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Федералния резерв са сигнализирали по-голяма увереност в достигането на инфлационната си цел от 2% през предстоящата година на последната си среща миналия месец и са потвърдили плановете си да продължат с постепенното увеличаване на лихвените проценти, съобщава Wall Street Journal.

Те са обсъдили и разходите и ползите от това да позволят на икономиката да се разгорещи, както и евентуалната нужда да увеличат лихвите до нива, които целенасочено ще ограничат растежа, сочи протоколът от последната среща.

Според доклада централните банкери смятат, че икономиката ще се разраства по-бързо от устойчивия си темп през следващите няколко години.

През февруари Конгресът в САЩ одобри по-големи увеличения на държавните разходи от очакваното от централните банкери на срещата им през януари. Те вече бяха повишили прогнозите си за растежа към този момент заради данъчната реформа в края на миналата година. На срещата си през март централните банкери допълнително ревизираха нагоре прогнозите си за растежа, заетостта и инфлацията.

През март „всички участници са се съгласили, че перспективите пред икономиката отвъд текущото тримесечие са се засилили през последните месеци“, показва протоколът. Освен това „всички участници очакват инфлацията на 12-месечна база да се ускори през следващите месеци“.

След като поддържа основния лихвен процент около нулата в продължение на седем години, Фед повиши лихвите шест пъти от края на 2015 г. насам, като миналия месец те достигнаха диапазона от 1,5% до 1,75%. Представителите на централната банка очакват още две увеличения от по четвърт пункт през 2018 г. и още три такива през 2019 г.

Макар че протоколът показва, че централните банкери са настроени оптимистично за прогнозите пред растежа, перспективите за търговски войни предизвикват значителни тревоги.

Протоколът казва, че „стабилно мнозинство“ от централните банкери очакват ответни търговски мерки от други страни, които ще донесат рискове за американската икономика. Според протокола контактите на представителите в земеделския сектор „се чувстват особено уязвими от реципрочни мерки“.

Централните банкери изразяват тревога към търговските мита и други мерки, обмисляни от президента Доналд Тръмп, но като цяло се ограничават от публични критики. Вместо това те предприеха подход тип „да изчакаме и да видим“, преди да преценят как паричната политика може да се промени в резултат на търговските напрежения.

Фед вероятно няма да повиши лихвите на следващата си среща – 1-2 май, но инвеститорите като цяло очакват увеличение от четвърт пункт на срещата през юни.

Инвеститорите се фокусират по-скоро върху това дали Фед ще се окаже под натиск да наложи трето увеличение тази година. Отговорът до голяма степен зависи от инфлацията.

От 15-те банкери на срещата миналия месец 12 са очертали три или дори четири повишения на лихвените проценти за 2018 г. Повечето очакват и поне три за 2019 г.

Ако представителите на Фед станат по-уверени, че инфлацията върви към целта от 2%, те може да запазят плана си за три вдигания на лихвите за тази година. Но ако новите федерални разходи, данъчната реформа, по-слабият долар и по-ниската безработица доведат до ускоряване на ценовия натиск, централните банкери може да решат да действат по-агресивно.

Миналата година намаляващата безработица подкрепи увеличенията. Нивото ѝ се задържа на 4,1% от октомври насам, което е 18-годишно дъно.

В същото време инфлационния натиск отслабна преди година, което обърка централните банкери, призовавайки за по-бавен темп на повишения на лихвите. Те заявиха, че забавянето може да е временно и инфлационният натиск наистина укрепна през следващите месеци.

Инфлацията, която изключва волатилните категории като храните и енергията, се ускори до 2,1% през март на годишна база, съобщи днес министерството на труда. Това са най-силните данни от февруари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Водещата причина за инфлацията в САЩ е вредата от долара.ФЕД няма права за защита срещу вредата от долара.Тъй като няма права за защита срещу водещата причина за инфлацията, ФЕД няма възможност за спасение от инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
ert
преди 5 години
Добре е, че щатите съумяват да преследват целта от 2% инфлация, ето че те реално вече я имат. Време е и ние да се устремим и да постигнем по-високи нива на инфлацията у нас, за да може да се развиваме.Тази нощ и петрола отбеляза добър ръст, вече нивата са $72 на $67 с добри нагласи за растеж. Така че засега положението е повече от добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още