IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се възстановиха рязко след разпродажбата от предишната сесия

Акциите на Apple поевтиняха с 0,61%, след като Bloomberg съобщи, че компанията се сблъсква със забавяне на търсенето на своята гама iPhone

23:17 | 02.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски индекси се възстановиха рязко от загубите от предишната сесия на фона на публикуваната в сряда Бежова книга“ на Федералния резерв и ниския брой на заявленията за безработица в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 1,82% до 34 639,79 пункта

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,42% до 4577,10 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,83% до 15 381,32 пункта.

Според "Бежовата книга" на Фед икономиката на САЩ наскоро расте със скромни до умерени темпове. Очакванията за близкото бъдеще остават положителни като цяло в повечето райони на Фед.

В доклада, който се основава на икономически контакти от регионите, Фед също така посочва, че затрудненията в доставките и недостигът на работници причиняват ценови натиск. Цените са се повишили с умерен до стабилен темп, а инфлация се наблюдава в цялата икономика. Няколко области отбелязват, че въпреки силното търсене растежът е бил ограничен от прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка. Потребителските разходи са се увеличили умерено, а ниските запаси задържат продажбите на някои артикули, особено на леки автомобили.

щатски1 щатски1

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се е увеличил с по-малко от прогнозираното миналата седмица след спад, свързан със сезонни корекции през предишния период. Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица е достигнал 222 хиляди през седмицата до 27 ноември, което е увеличение от 28 хиляди спрямо предишната седмица, показаха данни на министерството на труда от четвъртък. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за 240 хил. молби.

щатски2 щатски2

Акциите на авиокомпаниите поскъпнаха, както и тези на някои енергийни компании. Като цяло голяма част от цикличните акции отчитат ценови ръстове. Книжата на Delta Air Lines, MGM Resorts, Hilton Worldwide и Norwegian Cruise Line поскъпнаха съответно с 8,5%, 5,3 на сто, 6,3% и 6 на сто. Цената на акциите на Occidental Petroleum и Baker Hughes се повиши с по 2%.

Книжата на Boeing прибавиха 7% към стойността си, след като Китай разреши на модела 737 Max да бъде върнат в експлоатация.

Акциите на Apple поевтиняха с 0,61%, след като Bloomberg съобщи, че компанията се сблъсква със забавяне на търсенето на своята гама iPhone.

Инвеститорите продължиха да следят внимателно за нови сигнали от страна на Федералния резерв относно прекратяването на програмата за изкупуване на облигации и покачването на лихвите. По-рано тази седмица управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че е уместно да се помисли за по-ранно от първоначално планираното прекратяване на програмата за покупки на активи и ускоряване на нейното редуциране, тъй като покачването на инфлационните нива се оказва по-устойчиво от очакваното.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 1,439%.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,12% до 96,14 пункта.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с 1,66 на сто до 70,01 долара за барел, докато тази на WTI записа ръст от 1,94% до 66,88 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,3% до 1778,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още