IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет залага на природния газ в сделка за 10 млрд. долара

Berkshire Hathaway ще придобие от Dominion Energy съоръжения за пренос и съхранение на газ, като се очаква сделката да приключи към края на тази година

14:56 | 06.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Houston Cofield/Bloomberg</em></p>

Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

В своята първа сделка след икономическия спад, причинен от коронавируса, ръководената от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway планира да купи активи за пренос и съхранение на природен газ от Dominion Energy в сделка на стойност близо 10 млрд. долара, съобщава CNN.

Berkshire Hathaway ще плати 4 млрд. долара в брой за активите в допълнение към поемането на дълг в размер на 5,7 млрд. долара от Dominion Energy, съобщи енергийната компания в неделя (5 юли). 

Мнозина инвеститори се съмняваха, че Berkshire може да стигне до сделка от подобен мащаб толкова скоро, след като през май стана ясно, че компанията е останала с 137 млрд. долара ликвидни средства, обявявайки нетна загуба в размер на около 50 млрд. долара заради пандемията. 

За Dominion сделката е част от плана на компанията, свързан с прехода от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници. Базираното в Ричмънд, Вирджиния, дружество е един от най-големите производители и преносители на енергия в САЩ, осигурявайки електричество или природен газ за над 7 милиона клиенти в 20 щата.

„През следващите 15 години планираме да инвестираме до 55 млрд. долара в технологии за намаляване на емисиите, включително производство и съхранение на чиста енергия и доставка на възобновяем природен газ“, заяви Томас Фаръл, главен изпълнителен директор на Dominion.

В края на изминалата седмица Dominion Energy и Duke Energy обявиха прекратяването на изграждането на Atlantic Coast Pipeline, газопровод, който трябваше да минава по източното крайбрежие, след като планът бе одобрен през 2014 г. Компаниите заявиха, че продължаващите забавяния, съдебните спорове и очакваното увеличение на разходите застрашават икономическата жизнеспособност на проекта.

Газопроводът беше изправен пред сериозни критики и правни предизвикателства от страна на екоактивисти и други групи, свързани с опазването на околната среда.

Придобиването на газовите активи от страна на Berkshire ще увеличи съществуващия енергиен бизнес корпорацията, добавяйки повече от 7 700 мили газова инфраструктура за съхранение и пренос на природен газ и около 900 млрд. куб. фута пространство за съхранение на газ. В момента компанията предоставя енергийно обслужване на повече от 12 милиона клиенти на електроенергия и природен газ по целия свят.

Berkshire Hathaway се съгласи да осигури "значителна защита" на съществуващите служители на отделите на Dominion, които ще бъдат прехвърлени в сделката, и да спази съществуващите ангажименти към работническите синдикати, изтъква Фаръл.

Като част от сделката компанията на Бъфет ще придобие пълни права върху звеното Dominion Energy Transmission, газопровода Questar и Carolina Gas Transmission, както и 50-процентен оперативен дял в газопреносната система Iroquois и 25% оперативен дял в съоръжението за доставка на втечнен природен газ Cove Point.

Очаква се сделката да приключи през четвъртото тримесечие на тази година, след като бъде одобрена от съответните регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Природния газ е ного як. Конкретната инвестиция ме съмнява, гледал съм тая компания, нещо не ме изкефи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
хитра стара лисица е, знае къде има, къде нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Императорът доскоро разправяше, че Бъфет напълно бил изкyфял, а сега отново ли решихте да го издигнете в пророк? И вашата не е лесна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Зелков, къде си, Душа?Обясни му как прави огромна грешка и да инвестира в забучени от теб перки и волтаици(или в бъдещи такива)! Трябва да бъдеш убедиделен, разбира се. Не знам дали ще минеш само с линкове...Импе, виждам те като БГ Бъфет, надушваш нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още