Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Колко печели Google от своя App Store?

Съдебно дело за първи път хвърля светлина върху финансовите параметри на този бизнес

Колко печели Google от своя App Store?

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Google на Alphabet е генерирала 11,2 млрд. долара приходи от магазина си за мобилни приложения през 2019 г., сочат документи, подадени в съда, които за първи път дават ясен поглед към финансовите резултати на услугата, предава Ройтерс.

Главните прокурори на Юта и 36 други американски щата или области на САЩ съдят Google заради предполагаеми нарушения на антимонополното законодателство чрез магазина за приложения. Освен това твърдят, че през 2019 г. бизнесът е имал 8,5 млрд. долара брутна печалба и 7 млрд. долара оперативна печалба, при оперативен марж от над 62%.

Още по темата

Данните включват продажбите на приложения, покупките в приложенията и приходите от рекламите в тях. Google коментира пред Ройтерс, че данните „се ползват за създаване на погрешен образ на нашия бизнес в един неоснователен съдебен процес“.

В събота компанията и обвинителите ѝ посочиха в отделно заявление, че е възможно завеждането на дело в края на 2022 г. във връзка с това дали Google злоупотребява с предполагаемия си монопол над продажбите на приложения за устройства с Android.

В своите тримесечни финансови резултати Google групира приходите от приложения на Google Play с тези на други услуги като част от една по-голяма категория.

Главните прокурори, както и разработчикът на мобилни приложения Epic Games и други ищци, отделно съдят Google, като твърдят, че тя генерира огромна печалба през Play Store, като прибира такса от 30% от приходите за всяка дигитална стока, продавана в приложение. Ищците твърдят, че делът е прекалено висок, което се отразява негативно на печалбата на разработчицитен на приложения.

Google твърди, че съществуват алтернативи на нейните магазини и системи за разплащания, но критиците казват, че този подход е неосъществим, а понякога е блокиран.

Ищците обвиняват Google, че сключва антиконкурентни сделки, чрез които увеличава ползите си и налага рестрикции на големи разработчици като създателя на “League of Legends” Riot Games, за да им попречи да напуснат Play Store.

Според декларация, подадена в съда от Epic Games този месец, вътрешните документи на Google показват, че тя се страхува да не загуби 1,1 млрд. долара годишна печалба от своя Play Store, ако той успешно бъде заобиколен.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Търсенето на облачни услуги тласка нагоре резултатите на VMware