IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за отслабване на коронавируса тласна цените на петрола*

Според данните от вторник темпът на растеж на новите случаи на зараразени в Китай се е забавил от 30-и януари насам

10:02 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, след като в Китай беше отчетен най-ниският брой на заразени с коронавирус за един ден от края на януари. Инвеститорите започват да изразяват надежди, че търсенето на суровината във втория по големина потребител на петрол в света може да започне да се възстановява, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,16 долара, или 2,15%, до ниво от 55,17 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 50,69 долара за барел, което е повишение от 75 цента или 1,5%.

Според данните от вторник темпът на растеж на новите случаи на заразение с коронавирус в Китай се е забавил от 30-и януари насам. Все пак международните експерти остават предпазливи при прогнозирането на това кога епидемията ще бъде напълно овладяна.

Ограниченията за пътуване до и от Китай намаляват търсенето на гориво. Двете най-големи китайски рафинерии заявиха, че ще намалят дейността си с около 940 хил. барела на ден в резултат на спада в потреблението.

"Темпът на растеж на броя заразени намалява и това подобрява настроенията на пазара", казва Ким Гуан-рае, анализатор в Samsung Futures.

Притесненията относно търсенето доведоха сортовете Брент и WTI до най-ниското им ценово ниво за последните 13 месеца в понеделник. Цените и на двата типа суров петрол са с повече от 20% по-ниски от достигнатите максимуми през януари.

Американската администрация за енергийна информация (EIA) намали във вторник прогнозата си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб за тази година със 310 хил. барела на ден.

Тревогите за търсенето доведоха пазара на петрол до състояние на контанго през миналата седмица. Пазарът е в контанго, когато по-дългосрочните фючърси върху нефтопродукти се търгуват с премия, която насърчава търговците да запазят суровината на склад за по-изгодна препродажба в бъдеще. Това положение потенциално би довело до месеци на излишък.

„Цените на фючърсите са спаднали с около 20% от началото на епидемията, като бразилските, западноафриканските и руските суровини, които са особено популярни в китайските рафинерии в Шандън, са под натиск“, заяви Роджър Диван от IHS Markit.

По отношение на предлагането представители на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници от по-широката група ОПЕК + обсъдиха по-нататъшно намаляване на добива с 600 хил. барела на ден през миналата седмица, за да спрат понижението на петролните цени. Властите в Русия обаче все още не са изразили категорично съгласие с допълнителните съкращения, въпреки призивите на Саудитска Арабия.

Американските сурови запаси са нараснали с 6 млн. барела през седмицата, завършила на 7-и февруари, до 438,9 милиона барела, показват данни на Американския петролен институт.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,18% до ниво от 1567,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:43 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още