IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-големия си годишен ръст от 12 години насам*

Цената на "черното злато" се покачва в последния ден от 2021 г.

10:09 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Петролът поскъпва в петък и е напът да отбележи най-големия си годишен ръст от 12 години насам, предизвикан от световното икономическо възстановяване от пандемията и от производствени ограничения, съобщи CNBC.

В последния ден от 2021 г. европейският сорт Брент поскъпва с 0,11% до 79,61 долара за барел. Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) пък увеличава цената си с 0,05% до 77,03 долара за барел.

Европейският Брент е напът да завърши годината с 53% ръст в цената, а фючърсите в Ню Йорк отбелязват 57% годишен ръст. Това е най-силното представяне на двата бенчмарка от 2009 г. насам, когато цените се покачиха с повече от 70 на сто.

“Преминахме през делта и омикрон щамовете, през всякакви блокирания и ограничения при пътуването, но търсенето на петрол остана сравнително устойчиво. Това може да се дължи на ефекта от стимулите за подсилване на търсенето и на ограниченията в производството“, казва главният икономист в CommSec Крейг Джеймс.

Здравните експерти в САЩ предупредиха американските граждани да се приготвят за сериозни проблеми през следващите седмици, тъй като е възможно пътуванията през почивните дни, празненствата около Нова година и отварянето на училищата след зимната ваканция да допринесат за още по-голям ръст в броя новозаразени.

На фона на петрола, чиято цена се движи около 80 долара за барел, Джеймс заяви, че очаква Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, да изберат да се придържат към плановете си да прибавя 400 хил. барела суров петрол дневно на световните пазари. Това ще стане на предстоящата на 4 януари среща на картела.

“Смятам, че ще станем свидетели на голям натиск върху ОПЕК+ да осигурят достатъчно петрол на пазара“, заяви Джеймс.

*Към 9:48 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още