IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще изгражда петролна рафинерия в Пакистан за 10 млрд. долара

Откакто пакистанският премиер Имран Хан пое властта, Исламабад си осигури икономическа подкрепа от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Китай

13:33 | 13.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия планира да изгради петролна рафинерия за 10 милиарда долара в пакистанското дълбоководно пристанище Гвадар, съобщи саудитският енергиен министър Халид бин Абдул Азиз ал Фалих, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той говори вчера в пристанищния град, намиращ се на Индийския океан, и развиван с помощта на Китай.

Пакистан иска да привлече инвестиции и друга финансова подкрепа, за да се справи с рязко повишаващия се дефицит по текущата сметка, причинен отчасти от повишаването на цените на петрола. Миналата година Саудитска Арабия предложи на Пакистан пакет от 6 милиарда долара, включващ помощ за финансиране на вноса на петрол.

Саудитска Арабия иска да направи пакистанското икономическо развитие стабилно чрез изграждането на петролна рафинерия и партньорство с Пакистан в Китайско-пакистанския икономически коридор, каза пред репортери в Гвадар Ал Фалих.

Той съобщи, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман ще посети Пакистан през февруари, за да подпише споразумението. Министърът добави, че Саудитска Арабия ще инвестира и в други сектори.

Пекин обеща 60 милиарда долара за Китайско-пакистанския икономически коридор, който включва изграждането на електроцентрали, големи магистрали, нови и модернизирани железници и пристанища с по-голям капацитет. Целта е Пакистан да се превърне в голям сухопътен маршрут, свързващ Западен Китай със света.

Откакто пакистанският премиер Имран Хан пое властта през август, Исламабад си осигури икономическа подкрепа от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Китай.

През ноември Пакистан разшири преговорите си с Международния валутен фонд, тъй като се опитва да получи 13-и заем от края на 80-те години, за да се справи с очертаващата се криза с платежния баланс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още