IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение удължи червената серия на Wall Street

Изказванията на централните банкери също повлияха на настроенията сред инвеститорите в началото на седмицата

23:17 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

Wall Street записа още една търговска сесия на червена територия във вторник, когато инвеститорите следиха нарасналото напрежение между Вашингтон и Пекин, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 1,23%, падайки до 32 396,17 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,67% до 4091,19 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,16% до 12 348,76 пункта.

щатски щатски

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,761%.

Търговската сесия започна колебливо, след като стана ясно, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще посети Тайван въпреки заплахите от страна на Китай.

Посещението превърна Пелоси в най-високопоставения американски политик, посетил острова от 25 години насам.

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, обеща неуточнен военен отговор преди посещението на Пелоси – ход, който рискува да предизвика криза между най-големите икономики в света. През миналата седмица президентът на азиатската държава Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че  „който си играе с огъня, ще изгори".

"Наистина мисля, че пътуването няма да доведе до реални икономически сътресения, но разбира се, реториката и заглавията започват да се засилват и това е нещо, което ще трябва да следим занапред", коментира Мона Махаджан, старши инвестиционен стратег в Edward Jones Investments.

Влияние върху настроенията на инвеститорите оказаха и изказванията на редица представители на Федералния резерв на САЩ.

По-рано председателят на Фед в Сан Франциско Мери Дели коментира, че  банката "дори не е близо" до финала на битката си срещу най-високата от десетилетия насам инфлация.

"Имахме добро начало и се чувствам много доволна докъде сме стигнали до момента", но инфлацията е "твърде висока", каза Дели по време на интервю в LinkedIn във вторник.

"Наистина ще бъде прибързано да се приключи с всичко това и да кажем, че работата е свършена. Също така смятам, че имаме тази висока инфлация от известно време насам вече и че ставаме твърде уверени, че вече сме разрешили проблема", допълни Дели. Тя предупреди, че Фед трябва да остане отдаден на задачата си, докато не види отражение на действията си в данните.

По-рано през деня във вторник управителят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс посочи, че през септември банката може да повиши лихвите с 50 б.п., като е възможно да бъде дискутиран ход и от 75 б.п.

"Ако наистина помислиш, че нещата не се подобряват... 50 б.п. е разумна оценка, но 75 б.п. също биха били добре (като ход)", коментира Евънс пред репортери.

Цената на златото намаля с 9,2 долара до 1778,5 долара за тройунция.

Световният бенчмарк Брент поскъпна с 0,15% до 100,18 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличи с 0,38% до 94,25 долара за барел.

Данните във вторник показаха, че броят на новооткритите работни места в САЩ е намалял през юни, падайки до деветмесечно дъно, което показва, че затягането на пазара на труда се смекчава донякъде на фона на нарастващия натиск върху икономиката.

Броят на наличните позиции е намалял до 10,7 млн. за месеца спрямо ревизираните в посока нагоре 11,3 млн. през май, сочат данни на американското министерство на труда. Спадът с 605 хил. е най-големият от април 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още