Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

Brexit не спира българите да учат във Великобритания

Там в момента се намират 125 хил. студенти от ЕС

Brexit не спира българите да учат във Великобритания

Снимка: Pixabay

Европейците, включително и българите, продължават да имат интерес към образование във Великобритания въпреки Brexit. Това казаха образователни консултанти на пресконференция, предава БТА.

Правителството на Шотландия вече е обявило своето намерение да финансира студентите от Европейския съюз (ЕС) и през следващата учебна година - 2019/2020 г., посочи образователният консултант Ирина Христова.

Очакванията на консултантите са британското правителство да разреши кредитирането на студентите от ЕС за следващата 2019 г. И през следващия сезон за кандидатстване няма да има съществена промяна в броя на българите, които избират да кандидатстват в университети на Острова, коментира Христова.

С 6% нараства интересът на европейските студенти към топ университети като Оксфорд, Кеймбридж и медицински учебни заведения, посочи Христова. Тя допълни, че за останалите се запазва броят на кандидатстващите европейци.

Кандидатите от България, които имат интерес към университети като Оксфорд, Кеймбридж и медицински висши училища, са 20 души. За начална бакалавърска степен в останалите университети във Великобритания за учебната 2018/2019 г. са кандидатствали 2 080 българи. 

Във Великобритания сега се обучават 125 хил. студенти от ЕС, а преподавателите от Съюза, работещи в академични институции във Великобритания, са 16%.

Още по темата

През тази година има промени при кандидатстването в две от страните - Франция и Дания, посочи Николай Христанов. Във Франция се променя изцяло системата за кандидатстване. Крайният срок за кандидатстване е до 13 март, като досега е бил 20 март.

Университетите, за които може да се кандидатства, вече са 10, а не 12, както е било досега. От тази година студентите могат да получат отговор от всеки от университетите, в които са кандидатствали, а не както е било преди - учебните заведения да се подреждат по желание и да се получава отговор само от едно.

Българите, кандидатстващи във Франция, предпочитат да учат приложна лингвистика, право, медицина. През миналата година българските студенти там са били 1 476.

В Дания университетите завишават изискванията за прием, каза Христов и допълни, че става въпрос за изискването за владеене на английски език и за въвеждане на определен хорариум часове по математика и физика за инженерните специалности.

В международното изложение "Световно образование" тази година ще се представят средни и висши училища от Европа и света. Над 80 образователни институции ще участват във форума, който ще се състои на 17 и 18 февруари в столичния хотел "Маринела".

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от За начинаещи
Финанси за нефинансисти