Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Компаниите за доставки на храни ще са принудени да свият прогнозите си

Ускоряването на инфлацията ще донесе нови предизвикателства пред този бизнес, твърдят от J.P. Morgan

Компаниите за доставки на храни ще са принудени да свият прогнозите си

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Европейските компании за доставки на храна ще бъдат принудени да свият прогнозите си през втората половина от годината, след като рекордно високата инфлация и нарастващите разходи по заемите ще започнат да влияят на потребителите, твърдят анализатори от J.P. Morgan, цитирани от Ройтерс.

Брокерската компания заяви, че доставките на храна до този момент не са преминали „стрес тест“ по време на рецесия, но очаква силен спад на поръчките.

Още по темата

Прогнозата беше дадена на фона на инфлацията в еврозоната, която миналия месец достигна 8,1% - повече от четири пъти над целта на Европейската централна банка.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по-рано този месец каза, че британската икономика ще стагнира през 2023 г. предвид високата инфлация.

Тази сутрин J.P. Morgan сподели, че средата за компаниите за доставка на храна остава предизвикателна заради по-неблагоприятните сравнения с година по-рано, все по-големите разходи за работна ръка и затягането на потребителските бюджети.

„Инвеститорските надежди за второто полугодие вероятно ще останат неизпълнени, тъй като високата инфлация и нарастващите разходи по заемите започват да водят до влошаване на потребителските бюджети“, коментира анализаторът на JPM Маркус Дибел.

За да укротят ускоряващата се инфлация, централните банки по света бързат да повишат лихвените проценти. Миналата седмица Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото си увеличение на лихвите от повече от четвърт век.

Това обаче предизвика опасения от рецесия в големите икономики, предвид забавянето на глобалния растеж и намаляващото потребителско търсене. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Британският футбол ще наруши едно табу