IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият испанец инвестира милиарди в американски имоти

САЩ са популярни сред чуждестранните инвеститори благодарение на икономическата си стабилност

17:20 | 19.06.19 г.
<p>
	Амансио Ортега.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Амансио Ортега. Снимка: Архив Ройтерс

Амансио Ортега е испанецът, който завладява САЩ през XXI век.

Миналия месец инвестиционната компания на мултимилиардера, който стои зад собственика на веригата магазини за дрехи Zara, Inditex, е финализирала сделка за 72,5 млн. долара за хотел в центъра на Чикаго. Той се прибавя към придобиването през последните шест месеца на сграда в централния бизнес квартал на Вашингтон и на две офис сгради в Сиатъл, наети от Amazon, за общата сума от 1,1 млрд. долара.

Инвестициите на Ортега в САЩ са повишили стойността на глобалната му имотна империя на над 13 млрд. долара, показва Bloomberg Billionaires Index. Това го превръща в притежателя на най-голямото имотно портфолио сред супербогаташите в Европа.

Ортега, който се стреми да диверсифицира богатството си от модата, за да запази значителния му размер, е инвестирал над 3 млрд. долара в американски имоти през последните шест години, като е придобил знакови имоти като историческата сграда Haughwout Building в Манхатън и най-високата офис кула в Маями.

„Ако аз съм инвеститор милиардер, който опитва да запази богатството си за дълго време, ще се насоча към ключови сгради в големи градове“, казва Алекс Джеймс, базиран в Лондон асоцииран партньор в консултантската компания Knight Frank. “Повечето клиенти милиардери, с които работим, се стремят да купуват в брой. Те се конкурират с големи институции, които обичайно също купуват в брой, така че всичко зависи от цената“, допълва Джеймс.

Икономическата стабилност на САЩ ги превърнаха в популярна дестинация за чуждестранните инвеститори в имоти. Трансграничните придобивания на американски бизнес имоти са възлезли на общо 94,9 млрд. долара миналата година, което е близо до рекордното равнище. Основните купувачи са били канадски, френски и сингапурски инвеститори, сочат данни на Real Capital Analytics.

Американските имоти съставляват най-голям дял от имотите, които основната инвестиционна компания на Ортега, Pontegadea, притежава извън Испания. През март компанията плати 740 млн. долара за наети от Amazon имоти, които местните власти оцениха на 550 млн. долара, съобщи Seattle Times. Сделката е сред най-големите за Pontegadea и конкурира сумата, която компанията плати миналата година за придобиването на офис сграда в Лондон от Blackstone Group.

„Разликата между Pontegadea и Blackstone или друга компания за частни капиталови инвестиции е, че милиардният капитал може да си позволи да задържи актива много по-дълго време. Те няма да го държат пет години и след това да го продадат“, казва Джеймс.

Извън САЩ Pontegadea е инвестирала в имоти във Великобритания, Канада и родината на Ортега – Испания, съсредоточавайки се в големи градове като Мадрид и Торонто. В една от редките си инвестиции извън имотите компанията се договори миналата година да придобие дял от подразделението на Telefonica, Telxius Telecom,  за сумата от 378,8 млн. евро (423 млн. долара).

83-годишният Ортега има нетно състояние от 62,9 млрд. долара, сочи индексът на Bloomberg. Това го превръща в шестия по богатство човек в света. Голяма част от състоянието му идва от мажоритарния му дял в Inditex – най-големия оператор в света на вериги за бърза мода. За разлика от останалите мултимилиардери Ортега финансира инвестиционните си компании чрез дивиденти от Inditex вместо да обещава акции за финансирането на заеми за други придобивки.

След първичното публично предлагане на Inditex през 2001 г. Ортега е получил над 9 млрд. долара под формата на дивиденти, сочат данни на Bloomberg.

Ортега, който преди време беше втори по богатство в света, загуби част от състоянието си, тъй като ръстът на приходите на Inditex изпадна в застой. Книжата на компанията са поевтинели с над 30% спрямо рекордното им равнище, достигнато преди две години.

„Приходите растяха с 10% на година преди десет години, но по онова време те не бяха толкова зрели на почти никой пазар, на който оперират в момента. Големият пазар, на който все още остават доста малки, са САЩ“, отбелязва Чарлз Алън, анализатор на продажбите на дребно в Bloomberg Intelligence.

Ортега е прекарал голяма част от живота си в бизнеса с дрехи. Син на железопътен работник, той започва да работи в магазин за дрехи в северозападния град Ла Коруня на 13-годишна възраст. През 1963 г. започва да прави женски халати за баня с братята и сестрите си и с бъдещата си първа жена Росалия Мера. Той отваря първия магазин Zara през 1975 г. и внедрява холдинговата компания Inditex десет години по-късно.

Ортега се оттегли като президент на Inditex през 2011 г. Той никога не е имал собствен офис и вместо това предпочиташе да работи редом със служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още