IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX финишира на 14-то място в ЦИЕ през ноември

Основният индекс на българския капиталов пазар се представи по-добре от водещите индекси на борсите в Хърватия, Полша, Турция, Украйна и Гърция

13:06 | 02.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	БФБ-София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Основният индекс на българския капиталов пазар – SOFIX, изпрати ноември със спад от 2,54%, с което се смъкна с една позиция в сравнение с октомври в своеобразната класация на най-добре представящите се индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Родният борсов измерител е на 14-о място от общо 19 индекса, чието изменение Investor.bg следи.

В единадесетия месец на годината SOFIX се представя по-добре от водещите индекси на борсите в Хърватия, Полша, Турция, Украйна и Гърция. Но от началото на годината българският бенчмарк трупа загуби, които го поставят на трета позиция по най-голям спад сред индексите в региона след пазарите в Украйна и Гърция. По всичко личи, че всички водещи индекси на Българска фондова борса ще изпратят годината с понижения.

Но в предпоследния месец равносметката за пазарите в ЦИЕ е следната - от общо 19 индекса 9 изпращат месеца с ръстове. От тях само един бележи двуцифрено покачване, други пет – повишения в интервала 2-5%, а други три – в границата от 0-1%. Сред губещите четири индекса изтриват над 5% до 10% от стойността си.

В топ 3 на най-добре представящите се индекси влизат тези на борсите в Унгария, Словакия и Русия.

Лидер по ръст през ноември е водещият индекс на борсата в Будапеща – BUX. Той увеличи с 10,3% стойността си до 23 768,8 пункта. Това се случва на фона на национализацията на фондовата борса, бъдещите насоки на централната банка за паричната политика, по-рязкото поевтиняване на форинта спрямо долара и по-ограниченото спрямо еврото. Освен по покачване през месеца унгарският борсов показател е и вторият най-добре представящ се в региона от началото на 2015 г.

Топ 3 на най-добре представящите се капиталови пазари през ноември допълват тези на Словакия и Русия. Словашкият SSI се повиши с 5,2% до 303,31 пункта след ръст от над 7% през октомври. Руският MICEX пък увеличава с 3,5% стойността си до 1 771 пункта.

Покачването за руския индекс контрастира със спада на турския ISE 100. През ноември той е от 5,3% и е факт след обтягането на външно-икономическите отношения между двете страни заради сваления от турските военни сили руски самолет.

Именно водещият индекс на борсата в Истанбул е третият най-зле представящ се през ноември. Той е и с 12,2% под стойността си, с която изпрати 2014 г.

Компания в дъното на таблицата му правят Украйна и Гърция, където PFST свива с 8,9% стойността си през месеца, а ASE – с 9,5%. Двата индекса са и най-губещите от началото на 2015 г. Месец преди края й украинският бенчмарк е надолу с 36%, а гръцкият – с 23,2%.

Първи по ръст от началото на годината продължава да е латвийският OMX Riga, който скочи рязко през септември заради по-голяма сделка с една емисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 8 години
От началото на годината -16.6%... Красота! Само свръхзадлъжнялата Гърция и раздираната от гражданска война Украйна са по-зле от нас. Засега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
А по оборот сигурно сме на 638-о място от всички борси на света.Спадът също е нещо нормално - винаги когато на власт е Картофената тимберица, борсата се срива... "странно" защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
звездоброец
преди 8 години
че то в ЦИЕ има ли повече от 14 страни?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
sa60o0
преди 8 години
Ние, Гърция и Украйна, сме с най-голям спад от декември 2014 година до сега .Да наистина, трябва да сме горди, поне сме в добра компания ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още