IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ядрените опити в света след 1945 г.

САЩ и СССР/Русия са извършили най-много такива тестове

11:11 | 10.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: архив, Ройтерс

Когато в ранните часове вчера Северна Корея извърши своя пети и най-мощен досега ядрен опит,  Геофизическият институт на САЩ съобщи, че в азиатската страна е регистрирано земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, а в близката китайска провинция Юлин бяха евакуирани ученици.

Политическите сътресения обаче са много по-сериозни от земетръса. Американският президент Барак Обама предупреди, че последният тест ще има сериозни последици за Пхенян, генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга обяви, че страната му ще обмисли нови санкции срещу Северна Корея, а Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди теста и започва консултации за нови „подходящи мерки” срещу страната.

Bloomberg припомня, че през тази година Северна Корея изстреля и няколко балистични ракети, които се приземиха на няколкостотин километра от японския бряг. Изстрелванията през тази година са най-малко 22, показват данни на американската отбранителна администрация. 

Напрежението в региона се засилва и заради намеренията на САЩ да разположат система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Срещу това възразяват Китай и Русия. 

Infographic: The countries with the biggest nuclear arsenals | Statista

Смята се, че ракетата Taephodong-2 на Северна Корея е тристепенна балистична ракета, за която се предполага че е усъвършенстван вариант на Taephodong-1. Тя беше тествана на 5 юли 2006 г., като се е разпаднала около 40 секунди след изстрелването. Алтернативни нейни названия са Моксон-2 ("Юпитер-2"), Пектусан-2 и Унха-2 ("Млечен път-2"), предава Statista.

Засега се знаят малко техническите детайли за ракетата. Няма сведения дали тя вече е въведена в експлоатация. Според експерти средният ѝ обсег е около 6 хил. км с 900-килограмова бойна глава. Това означава, че американският щат Аляска би попаднал в обсега й.

Въпреки това обаче международни експерти вярват, че Северна Корея не е успяла засега да създаде достатъчно малка ядрена бойна глава, която да се монтира на ракетата. При товар, по-малък от 500 кг, тя би имала обсег до 10 хил. км, а при товар от около 1 300 кг той би бил приблизително 4 хил.—4 500 км.

Втората графика показва ядрените опити в света от 1945 г. насам. Според статистиката САЩ са извършили най-много ядрени опити (1 032), следвани от СССР / Русия (715 броя).

Infographic: North Korea Has Conducted Its Fifth Nuclear Test | Statista

Още подобни графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
Най-вероятно като Чаушеско ще свърши. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
simbad12
преди 7 години
За тоя диктатор едно е сигурно - няма да свърши като Садам или Кадафи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 7 години
Тоя с очилцата.. наистина не му пука от нищо... А щом ракетата може да стигне до Аляска.. смятай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още