IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо среден пръст за Европа...

Популистката врява на Орбан явно е дотегнала на повечето унгарци, пише Макс Хофман за Deutsche Welle

08:18 | 04.10.16 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В централата на Европейската комисия в Брюксел навярно злорадо са потрили ръце след обявяването на резултатите от вчерашния унгарски референдум. Вярно, че дори и да се беше оказал валиден, референдумът нямаше да окаже кой знае какво влияние върху европейската бежанска политика, но сега Виктор Орбан поне получи урок и от собствения си народ, а не само от лидерите на ЕС. Стана ясно, че дори и в Унгария насаждането на страх вече не е в

състояние да привлече към избирателните урни мнозинството от хората.

Целта на референдума всъщност беше повече от ясна. Унгарците трябваше да покажат на всички в Европа, че не желаят да приемат повече никакви бежанци, независимо че според сегашните квоти става дума за не повече от 2 300 души. И за да не се получи някакво недоразумение, Виктор Орбан недвусмислено беше заявил какво се очаква от референдума. След него послушно го повториха и всички министри, оставаше само народът да го потвърди. Само дето повечето унгарци явно не кипяха от желание да то послушат. Вярно е, че огромното мнозинство сред гласувалите близо 45 процента от избирателите застана на страната на Орбан, но „големият унгарски удар” срещу Брюксел така и не се състоя поради недостатъчната избирателна активност, пише Макс Хофман за Deutsche Welle. 

Какво е поуката от този референдум? Валиден или не, на практика той потвърди онова, което отдавна се знаеше от социологическите анкети, а именно, че повечето унгарци не искат да приемат никакви бежанци. Референдумът обаче  показа и това, че Виктор Орбан е готов да къса нервите на европейските си колеги, докато не постигне необходимия му успех у дома. Тъкмо този успех обаче сега му беше отказан.

Референдумът струваше близо 40 милиона евро. Въпреки многобройните плакати с лика на премиера, призоваващ да се гласува срещу европейката бежанска политика, пред урните не се появиха достатъчно избиратели. На някои унгарци явно вече им е дотегнала нескончаемата пропагандна дандания около Орбан.

С други думи, целият референдум беше гигантска машина за унищожаване на пари. И тя беше мобилизирана с една-единствената цел: да се покаже среден пръст на Брюксел.

Безсмисленият референдум обаче показа и друго: че Орбановата тактика постоянно да се мрънка по адрес на ЕС вече не хваща толкова вяра, колкото едно време. За да запази въздействието на своя популистки коктейл, премиерът е принуден постоянно да подклажда ирационалния страх за края на християнска Европа. С други думи, той постоянно трябва да увеличава дозата на своя популизъм, както и направи с референдума. Повечето унгарци обаче вече са преситени от постоянните драматични пози на своя премиер и предпочетоха да си останат у дома.

Причината за провала на референдума може би се корени във факта, че за разлика от британците, унгарците одобряват членството на страната си в ЕС. Най-малкото заради милионните финансови помощи от Брюксел. Затова и Орбан е принуден да се изявява като двуликия Янус. Когато посещава своите европейски колеги, той сигнализира готовност за сътрудничество. На Срещата на върха в Братислава в средата на септември, той дори представи своя собствена концепция за "гъвкава солидарност в бежанската политика".

У дома си обаче Орбан неизменно ругае ЕС. И тъкмо в това е проблемът: Унгарският премиер доведе да съвършенство един познат рефрен: всичко лошо идва от Брюксел, а всичко хубаво е плод на собствени усилия. Тази тактика функционираше доскоро, но не и след британския референдум за излизане от общността. Навън – добри европейци, а в къщи – организатори на референдуми срещу гласувани вече европейски решения: подобно раздвоение води Европа направо към пропастта. Крайно време е и Виктор Орбан да схване това. Проваленият референдум дава надежда, че много унгарски избиратели вече са стигнали до това прозрение. За благото на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 8 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Hungary could ban mandatory EU migrant quotas in Novemberhttp://uk.reuters.com/article/uk-europe-migrants-hungary-law-idUKKCN1241M9?il=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Унгарските власти може да наложат забрана на миграционните квоти през ноември, заяви управляващата партия Фидес4 октомври 2016 / 20:00http://***.bta.bg/bg/c/MI/id/1430121
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 1
fri
преди 7 години
"Унгарският парламент може да внесе поправките в конституцията за забрана на задължителното разселване на мигранти от ЕС на 8 ноември, а самата забрана ще влезе в сила до средата на ноември".Това заяви на пресконференция днес Л.Коша, председател на парламентарната група на управляващата партия в Унгария, цитиран от Ройтерс и БТА.На същата пресконференция Виктор Орбан заяви: "Трябва ясно да заявим, че без одобрението на унгарския парламент Брюксел не може да заселва мигранти в Унгария. И трябва ясно да заявим, че забраняваме принудителното разселване на мигранти".Той посочи, че дори и референдумът да не е правно обвързващ, той му е дал силен политически мандат да оспори действията на Брюксел, тъй като над три милиона избиратели са отхвърлили квотите.Той посочи, че новото законодателство, което ще бъде прието, ще осуети прилагането в Унгария на всякакви бъдещи миграционни квоти. http://***.reuters.com/article/us-europe-migrants-hungary-referendum-idUSKCN12316T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 12
MZ/X
преди 7 години
Отиваш в кръчмата и ти пълнят чашата на 40% с бира. Ти се оплакваш на кръчмаря, а той с ехидна усмивка ти казва: -Какво значение има до къде е пълна чашата? Важното е, че това което ти сипвам е 98% бира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 19 rate down comment 5
watergateory
преди 7 години
това медиите са опасна работа...98% от гласувалите Унгарци - почти полувината от целия унгарски народ казаха не на квотите - толкова е ясно, че направо е ужасно какви статии наизлезоха, включително от нашите "капацитети" от инвестора - хорица, не можете ли поне вднъж да формулирате ВИЕ статията, ами само превеждате. Вие новинари или преводачи сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 1
fri
преди 7 години
"референдумът...на практика потвърди онова, което отдавна се знаеше от социологическите анкети, а именно, че повечето унгарци не искат да приемат никакви бежанци"- цитат от статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Пардон колега , за МЗ се отнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
А ...и още , не си слагай сам плюс веднага , лош навик , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
По твоята "черно-бяла" логика излиза точно тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 9
MZ/X
преди 7 години
Никъде не съм писал, че негласувалите са за мигрантите, по простата причина, че това не е отговор на който може да се отговори с да или не. Да не говорим, че и въпросът на референдума беше още по безмислен. Конкретният въпрос не искате или не искате миграни, а искате ли парламентът да решава за това кой да бъде допускан в Унгария. Реално един прерогатив на правителството да се прехвърли на парланмента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още