IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай няма да върне скоро механизма за прекъсване на борсовата търговия

Механизмът беше премахнат в началото на януари, след като се появиха критики, че именно той е допринесъл за пазарната паника

17:56 | 12.03.16 г.
<p>
	Лю Шию. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лю Шию. Снимка: Архив Ройтерс

Китай няма да връща механизма за прекъсване на борсовата търговия през идните няколко години, заяви Лю Шию, председател на китайската Регулаторна комисия по ценните книжа, цитиран от Ройтерс.

Системата, въведена през януари от предшественика на Лю, Сяо Ган, беше премахната само след няколко дни, тъй като се появиха критики, че тя е допринесла за борсовия срив от началото на годината.

Тя се активира два пъти в началото на януари и това се случва, когато някой от водещите индекси се понижи с 5%. Тогава търговията спира за 15 минути. При регистриране на спад от 7% операциите на пазарите приключват за съответния ден.

Регулаторът, оглавяван от Ган, въведе механизма като начин да овладява волатилността и натиска над пазарите. Все пак имаше и критики, че процесът и прилагането му може да е увеличил опасенията на инвеститорите за състоянието на китайските пазари.

Самият Сяо Ган беше отстранен от поста през февруари, а наследникът му Лю Шию е бивш председател на Agricultural Bank of China.

По-рано през февруари премиерът Ли Къцян отправи необичайна критика към комисията по ценните книжа, че не е реагирала адекватно, за да противодейства на пазарната нестабилност.

Ройтерс посочва, че днешната пресконференция на Лю е първото му публично изявление в качеството му на директор на регулатора, при което той отговаря на журналистически въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още