IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За няколко месеца Китай е закрил 10 000 фонда

Въпреки огромния брой на отнетите лицензи става дума за около 40% от всички фондове в страната

18:11 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на няколко месеца китайските власти са отнели разрешенията за дейност на над 10 000 фонда, обяви браншовата организация Asset Management Association of China (Amac), цитирана в местни медии. С това подчинената на Комисията за регулиране на финансовите пазари организация е закрила около 40% от всички фондове в страната, сред които хедж фондовете и фондовете за дялово инвестиране.

На засегнатите фондове или им липсва част от основната инфраструктура, или са извършвали финансови трансакции, за които не са имали разрешение – като отпускане на заеми, се казва в изявление. За някои фирми се предполага, че са замесени в незаконни дейности. Бързият растеж на индустрията на фондовете в Китай през последните години доведе до развитие, в което "се смесват добри и лоши практики", се казва в позицията на Amac. 

И след тази акция Китай все още разполага с над 16 000 регистрирани фондове, пише Wall Street Journal. Според медията те управляват около 6,5 трлн. юана (около 880 млрд. евро).

Затварянето на фондовете е част от обширна финансова реформа, която стартира новият ръководител на Комисията за регулиране на финансовите пазари Лю Шъю,  който преди това оглавяваше Agricultural Bank of China, веднага след назначаването си през февруари. Междувременно властите вече взеха конкретни мерки срещу някои борсови посредници и други пазарни участници, които досега рядко попадаха под контрола. 

По време на мандата на предишния ръководител на регулатора Сяо Ган се случи борсовият колапс през юни 2015 г., който доведе до ограничения в продажбата на държавни активи и временно прекратяване на първичните публични предлагания. След сътресенията на финансовите пазари от началото на тази година комисията премахна механизма за прекъсване на борсовата търговия, за който по-рано твърдеше, че предпазва пазарите от шок.

Огромният брой на сега затворените фондове илюстрира степента на разрастване на китайския финансов сектор. В годините на бума на китайската икономика и на засилващото се благосъстояние на китайците браншът растеше без особен контрол. Властите почти не отделяха внимание на отчасти нерегулираните пазарни участници, докато не се стигне до някой голям скандал. Силен срив на китайските борси през миналата година обаче показа опасностите от един непрозрачен и едва контролируем финансов сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още