IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава работата на КЗП по казуса с франковата задлъжнялост

Комисията ще обсъди становищата на банките по случая

16:11 | 31.08.15 г. 8
Продължава работата на КЗП по казуса с франковата задлъжнялост

Комисията за защита на потребителите (КЗП) продължава работата си по казуса с отпуснатите от банките кредити в швейцарски франкове, съобщи пред Investor.bg Константин Райков, член на Комисията.

Припомняме, че след 15 януари проблемът беше особено остър, тъй като тогава Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, това оскъпи рязко валутата и вноските на потребители, взели франкови заеми.

През май Комисията отправи препоръки към кредитни институции да отстранят неравноправни клаузи в договорите си за отпускане на ипотечни кредити на потребители в швейцарски франкове. Целият риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя, изрази становището си тогава Комисията. Освен това КЗП заяви, че няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита, а  размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк.

Днес Константин Райков посочи, че процедурата е следната: четири банки, отпускали такива кредити, са уведомени. От тях се е очаквало да премахнат клаузите или да ги заменят с други, които КЗП да прецени дали са равноправни, или не. Получен е отговор от финансовите институции и той ще бъде обсъден от Комисията. Възможно е КЗП да одобри получените отговори, но ако не ги одобри, може да се стигне до колективен иск.

Той коментира и какво се случва, ако франков кредит вече е преструктуриран, но потребителят смята, че в миналото е имало неравноправни клаузи.

Райков заяви, че ако потребителите са имали неравноправна клауза в договора, макар кредитът да е преструктуриран, те може да се обърнат към съда и да поискат обезщетение за това, че в миналото са платили повече, отколкото е следвало.

Експертът обясни и какви ще се бъдещите последствия за банките от действията на Комисията, въпреки че вече не се отпускат кредити в швейцарски франкове.

„Колективни искове може да се водят и за неравноправни клаузи, и за преустановяване на нелоялни търговски практики. И в двата случая правното последствие е едно – обявяват се за нищожни тези неравноправни клаузи и въз основа на това, ако има неоснователно платени суми, може да се иска връщането им. При нелоялните търговски практики се иска преустановяването им – търговецът вече не може да ги използва в бъдеще“, обясни експертът.

Но ако все пак търговецът прибегне до забранената нелоялна търговска практика, санкцията е много по-висока, отколкото при установяването й за първи път.

„За неравноправните клаузи хората ще могат да си търсят  правата, а при нелоялните търговски практики търговците няма в бъдеще да имат право да ги прилагат“, коментира той.

За проблема с франковата задлъжнялост КЗП е била сезирана с писмо от Комисията по жалби и петиции към Народното събрание.

По неофициални данни хората с кредити в швейцарски франкове са около 2000, но Райков отказа да се ангажира с конкретни цифри, тъй като това било търговска тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
elacelace
преди 8 години
black christian louboutin heels | christian louboutin | cheap christian louboutin shoesChristian Louboutin Ron Ron Zeppa Wedges Python 80mm Roccia [Christian Louboutin1703] - $141.00 : Christian Louboutin outlet, christianlouboutintrade.comlanguage:  
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
pslabakov
преди 8 години
като нямате такъв кредит вас какво ви брига ...1. Лихвите бяха от 5.65 - 6.15 през 20072. Качиха се до 7.2-8.2 и в момента са на такива нива .. говорим тука за ипотечни кредити .. 3. В белите страни използват Либор за плаващ индекс който през 2007 беше 3 а сега е -0.72 .. т.е. ако банките бяха в коректни сега лихвата би следвало да бъде около 2.8%4. Неравноправна клауза е използването на БЛП вместо Либор/Юрибор т.к. БЛП се определя от банката а не от независим орган ..5. След като КЗП е намерила нередности, а някои от по -долните плюят и хвърлят едниственото които ми идва в главата за вас е или че сте глупави или сте платени !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 15
vankata89
преди 8 години
Да са мислили като са теглили. Не може да теглиш голям заем и да нямаш елементарна финансова култура. Наистина никой не може да каже след една година дали дадена валута ще е по скъпа или по евтина. На тези банките не са им виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 16
ПИЧ
преди 8 години
Вземаха се преди 7-8 години такива кредити, защото лихвата беше 2.5 - 3.0% в швейцарски франкове, но никой не гледаше валутния риск. Сега има покаване на франка, но пък колко години потребителите са плащали ниската лихва.Курса се е покачил от 1.60 до 1.80 (+13%), не е много и не е болка за умиране. Айде да не роптаят, няма кой друг да поема рисковете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Друг проблем е до колко са предупредили банките кредитополучателите за потенциалните рискове от тези кредитити! Както когато купуваш салам производителят е длъжен да сложи на етикета всички съставки, така и при взимане на кредит банката е длъжна да те предупреди за потенциалните рискове, които съдържа дадения кредитен продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Проблемът е в лихвите! Докато основната лихва в Швейцария падаше, в България лихвите по кредите в швейцарски франкове се вдигаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
fall
преди 8 години
Какви са тези неравноправни клаузив договорите за кредит? Цяла статия сте изписали за някакви такива клаузи, а един пример няма.Който си е вземал кредити във франкове, да си връща франковете, какъв е проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още