IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата на данъчното облагане в ЕС започва през българското председателство

Българската администрация ще стане посредник за приемането на законодателен пакет за борба срещу ДДС-измамите, съобщи Стивън Куест от ЕК

14:43 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Среща на представители на Министерството на финансите с мисията на Европейската комисия начело със Стивън Куест, ръководител на Генерална дирекция &quot;Данъчно облагане и митнически съюз&quot; в ЕК. <em>Снимка: Министерство на финансите</em></p>

Среща на представители на Министерството на финансите с мисията на Европейската комисия начело със Стивън Куест, ръководител на Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в ЕК. Снимка: Министерство на финансите

Редица въпроси ще влязат в дневния ред следващата година по време на ротационното председателство на Съвета на ЕС догодина, включително реформата на корпоративното данъчно облагане. България има добри шансове да помогне да напредъка по това законодателно предложение.

Това обяви пред БНР Стивън Куест, ръководител на Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" на Европейската комисия по повод предстоящата мисия на евроексперти, които ще помагат на администрацията в  Министерство на финансите и в други български институции по някои от данъчните теми.

“Ще работим това председателство да бъде успешно и съм уверен, че то ще протече добре”, каза Стивън Куест.

Той е убеден, че предложената промяна в корпоративното данъчно законодателство е в интерес на бизнеса и гражданите, защото ще помогне в борбата с данъчните измами и за улеснение на работата на фирмите в единния пазар.

Според него този дебатът за данъчната синхронизация в Евросъюза е наложителен, "за да няма Европа на две скорости след Brexit".

“Страните-членки ревностно пазят своя данъчен суверенитет. Ние дълбоко уважаваме това. В същото време в съюз от все още 28 държави, ако искаш да си данъчно суверенен, трябва да работиш и с останалите партньори, защото има много трансгранични операции и измами, които минават границите на една държава. Опитваме се да намерим баланса между запазване суверенното право на държавите – сами да определят размера на данъчните ставки, но в същото време трябва да им помогнем с решаването на трансгранични проблеми като например ДДС-измамите. Те не могат да бъдат предотвратени без съвместна работа между страните-членки", посочи Куест.

Той напомни, че разликата в събираемостта на ДДС е сериозен проблем за ЕС и посочи, че причината е “в доста сложното и остаряло законодателство”

“На път сме да предложим опростен и модерен ДДС режим. Смятаме, че той ще помогне на държавите да събират повече приходи в бюджета. Тези несъбрани приходи от ДДС биха могли да се използват за финансиране на обществени услуги, училища, здравеопазване", разкри европейският експерт.

Като пример той обяви цифрата от 50 млрд. евро, на колкото възлизат измамите с ДДС в Европейския съюз.

По думите му голяма част от тази криминална дейност се улеснява от пропуски в законодателството.

Стивън Куест смята, че несъответствието при събираемостта на ДДС в България е същото като в останалите страни от Съюза.

Той изрази мнение, че българските митнически служби са доста успешни.

“От 2013 до 2015 виждаме подобряване на резултатите при залавянето на фалшиви стоки. За 2015 година са конфискувани 1,3 милиона броя. Разбира се, има още какво да се желае, но аз мисля, че българските митници вършат добра работа и играят важна роля в борбата с международната контрабанда на наркотици. Един тон бяха заловени по-миналата година", изброи постиженията в борбата с контрабандата Куест.

Експертът препоръча за по-тясно сътрудничество между данъчните, митническите и полицейските власти, в борбата с митническите измами и тези с ДДС.

„Може да се направи още много, ако има по-бърз обмен на информация., за да могат измамите да бъдат предотвратени, в момента, в който извършителите прекосят границата вместо да избягат с парите или стоката“, каза Стивън Куест.   

Той посочи и по какъв начин трябва да съдействат властите при предотвратяване на измамите

Според него ще се повишат изискванията за прозрачност, като физическите лица или фирмите ще са длъжни да предоставят банковите си данни, или предимствата, които получават от различни данъчни администрации.

„До известна степен в момента се извършва революция по отношение на прозрачността.Списъкът с данъчните юрисдикции, които не оказват съдействие, трябва да бъде одобрен от финансовите министри на ЕС в края на  тази година, точно навреме за председателството на България в Съюза. С този „черен списък“ трябва да гарантираме, че няма такива държави, които да не сътрудничат. Но ако съответните данъчни юрисдикции се окажат в този списък ние ще установим къде са проблемите и ще оказваме публичен натиск върху тях, за да подобрят работата си и да не улесняват избягването на данъци“, разкри ръководителят на Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още